Το ελληνικό βότανο που κατακτά τον κόσμο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά μένει σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, είναι η τριγωνέλλα. Μπορεί να ακούγεται εξωτικό, αλλά είναι βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και έχει πλήθος ωφελειών για την υγεία – από τη ρύθμιση του σακχάρου μέχρι την υποστήριξη της καρδιάς.
Θρεπτικός θησαυρός από τη φύση
Η τριγωνέλλα είναι πλούσια σε συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό. Οι σπόροι της περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ξεχωρίζουν και για τις σαπωνίνες – ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εκτός από αυτά, η τριγωνέλλα είναι πηγή βιταμινών όπως Α, Β6, C και φολικό οξύ.

Σύμμαχος στη ρύθμιση του σακχάρου
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της τριγωνέλλας είναι η ικανότητά της να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως οι σπόροι της μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου – κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Φροντίδα για το πεπτικό σύστημα
Παραδοσιακά, η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της πέψης. Οι φυτικές της ίνες βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μπορούν να ανακουφίσουν από προβλήματα όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ενισχύει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Η τριγωνέλλα είναι πολύτιμος σύμμαχος και στην προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης βάρους. Οι φυτικές της ίνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού, περιορίζοντας την πείνα και την υπερκατανάλωση φαγητού. Παράλληλα, η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα που προσφέρει, διευκολύνει τον έλεγχο της όρεξης και της λιπογένεσης.
Προστατεύει την καρδιά
Η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την κατανάλωση τριγωνέλλας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ενισχύεται η προστασία της καρδιάς.
Ενίσχυση της γαλουχίας
Η τριγωνέλλα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσικό γαλακταγωγό. Αν και απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τονώσει τη δραστηριότητα των γαλακτοφόρων αδένων και να αυξήσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Πώς να τη βάλεις στη διατροφή σου
Η τριγωνέλλα είναι ευέλικτη στη χρήση. Οι σπόροι της μπορούν να προστεθούν σε διάφορες συνταγές, ενώ τα φρέσκα φύλλα της δίνουν ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, σούπες ή βραστά φαγητά. Κυκλοφορεί και σε μορφή συμπληρώματος, για όσους αναζητούν πιο εύκολες και γρήγορες λύσεις στην καθημερινότητα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































