Το Primula Veris, ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα πολύτιμο φυτό, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός «θησαυρός» για τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, χάρη στις ιδιότητές του και την υψηλή του αξία στην αγορά.
Η πρίμουλα που πωλείται χρυσάφι
Το φυτό Primula Veris (γνωστό και ως πρίμουλα ή «Λουλούδι του Δαρβίνου») ανήκει στην οικογένεια των primulaceae και φυτρώνει σε δασικές εκτάσεις με υψόμετρο 700-2.300 μέτρα. Σε παλαιότερο περιστατικό, ένας Αλβανός συνελήφθη στη Δροσοπηγή να έχει συλλέξει παράνομα δύο σακούλες με πρίμουλα.
Το φυτό εντοπίζεται σε αρκετά ορεινά μέρη της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται ως «χαμηλού κινδύνου». Παρ’ όλα αυτά, η αξία του είναι εντυπωσιακή, καθώς ένα κιλό αποξηραμένης πρίμουλας μπορεί να πωληθεί μέχρι και 50.000 ευρώ, με εξαγωγές κυρίως προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ευκαιρία ανάπτυξης για την Ήπειρο
Η καλλιέργεια της πρίμουλας θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, μέσα από οργανωμένες φυτείες. Θα μπορούσε να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο στους ντόπιους κατοίκους, αλλά και σε νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
Ένα λουλούδι που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα
Η πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες φυτό και χαρίζει τα άνθη της από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και τον Μάιο. Φυτεύεται τόσο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες όσο και στον κήπο, δημιουργώντας πολύχρωμες και εντυπωσιακές συνθέσεις. Το όνομά της προέρχεται από τα λατινικά και αναφέρεται στην πρώιμη ανθοφορία της.
ποικιλία χρωμάτων και εύκολος πολλαπλασιασμός
Η πρίμουλα διακρίνεται για την εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων της: λευκό, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί και μπλε. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και δίχρωμες ποικιλίες. Το ύψος και η διάμετρός της σπάνια ξεπερνούν τα 30 εκατοστά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, κυρίως από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Πού και πώς καλλιεργείται καλύτερα
Η πρίμουλα ευδοκιμεί σε σημεία που δεν τη χτυπά απευθείας ο μεσημεριανός ήλιος. Αγαπά τις δροσερές και υγρές συνθήκες, ενώ δεν τα πηγαίνει καλά με τα πολύ ζεστά ή παγωμένα ρεύματα, καθώς αυτά μπορεί να ξεράνουν τα φύλλα και τα άνθη της.
Κατάλληλες είναι οι ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, λόγω του επιφανειακού ριζικού της συστήματος. Το χώμα πρέπει να περιέχει υλικά που συγκρατούν υγρασία, όπως περλίτη ή ζεόλιθο, αλλά και κομπόστ και κοπριά για θρεπτικό υπόστρωμα.
Πότισμα, λίπανση και προστασία
Η πρίμουλα χρειάζεται συχνό πότισμα και καλή αποστράγγιση. Είναι σημαντικό να μην λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Όσον αφορά τη λίπανση, προτείνεται η χρήση υγρού λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά, μία φορά τον μήνα.
Προσβάλλεται συχνά από μελίγκρες, οι οποίες κατσαρώνουν τα φύλλα και αφήνουν μελιτώδη υπολείμματα. Για την πρόληψη, συνιστάται ψεκασμός με φυσικό διάλυμα από πράσινο σαπούνι (μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό).
ένα μυστικό που δεν γνωρίζουν πολλοί
Εκτός από το ότι είναι όμορφη και καλλωπιστική, η πρίμουλα έχει και γαστρονομική χρήση. Τα άνθη της τρώγονται και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε μαρμελάδα ή ακόμα και σε λικέρ.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πηγή: geoponiko-kentro.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.