Από φέτος, τα πανηγύρια αλλάζουν μορφή, καθώς απαγορεύονται οι ερασιτεχνικές ψησταριές και επιτρέπεται μόνο η παροχή φαγητού από επαγγελματικά συνεργεία catering.
Μόνο επαγγελματίες πλέον στο φαγητό των πανηγυριών
Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή, βάζοντας τέλος στις παραδοσιακές αυτοσχέδιες ψησταριές που συνόδευαν τα τοπικά πανηγύρια. Από εδώ και στο εξής, οι διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων, είτε πρόκειται για πολιτιστικούς συλλόγους είτε για τοπικούς φορείς, υποχρεούνται να αναθέτουν την εστίαση αποκλειστικά σε επαγγελματικές εταιρείες catering.
Αυτό σημαίνει ότι τα σουβλάκια και τα ψητά που παρασκευάζονταν πρόχειρα από εθελοντές κατοίκους δεν θα επιτρέπονται πλέον, με τη διανομή φαγητού να περνά σε επαγγελματίες του χώρου.
Μέτρα για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια
Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν αφορά μόνο ζητήματα ποιότητας φαγητού, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στην εστίαση. Το κράτος επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής και σερβιρίσματος των τροφίμων, ώστε να μειωθεί κάθε πιθανός κίνδυνος για τους καταναλωτές.
Παράλληλα, η νέα ρύθμιση εξετάζεται και από τη σκοπιά της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς με τη συμμετοχή επαγγελματιών οι οικονομικές συναλλαγές είναι πιο διαφανείς και ελέγξιμες από τις αρμόδιες αρχές.
Έλεγχος κινδύνων και Πολιτική Προστασία
Ένα ακόμη βασικό επιχείρημα για την εφαρμογή του μέτρου είναι η προστασία από πυρκαγιές, ειδικά στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε υψηλό κίνδυνο λόγω των καιρικών συνθηκών και της βλάστησης. Οι ψησταριές σε υπαίθριους χώρους, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, έχουν θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση φωτιάς.
Αντιδράσεις και προβληματισμός από τις τοπικές κοινότητες
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, καθώς πολλά πανηγύρια στηρίζονται κυρίως στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων, που με δική τους δουλειά και φροντίδα στήνουν τα ψησταριά και σερβίρουν τοπικές λιχουδιές.
Όπως τονίζουν εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων:
«Αν δεν μπορούμε να στήσουμε μόνοι μας το πανηγύρι, τότε χάνεται ο χαρακτήρας του. Δεν είναι απλώς φαγητό, είναι συμμετοχή, είναι γιορτή της κοινότητας».
Ανησυχία για το αυξημένο κόστος
Ένα από τα βασικά ζητήματα που εγείρονται είναι το οικονομικό. Η υποχρεωτική συνεργασία με εταιρείες catering φέρνει επιπλέον έξοδα που δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα μικροί τοπικοί σύλλογοι ή κοινότητες με περιορισμένους πόρους.
Υπάρχουν ήδη περιπτώσεις όπου εκδηλώσεις είτε ακυρώθηκαν είτε βρίσκονται στον «αέρα», επειδή οι διοργανωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα κόστη για την εστίαση.
Όπως σχολιάζει ένας τοπικός πρόεδρος συλλόγου:
«Αν δεν αλλάξει κάτι, πολλά πανηγύρια θα χαθούν. Δεν αντέχουμε τέτοια επιβάρυνση. Το πανηγύρι είναι για τον κόσμο, όχι για τους επαγγελματίες».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.