Το παραδοσιακό σουβλάκι, που για χρόνια ήταν μια φθηνή και γρήγορη επιλογή για φαγητό, έχει μετατραπεί πλέον σε πολυτέλεια για πολλούς. Οι αυξήσεις στις τιμές κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλη τη χώρα, με τις τιμές να αγγίζουν ακόμη και τα 7 ευρώ, ιδιαίτερα στα νησιά.
Οι τιμές έχουν ξεφύγει και στην ηπειρωτική Ελλάδα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2023 κυμαινόταν μεταξύ 2,60 και 2,80 ευρώ. Το 2024 έφτασε τα 3,30 έως 3,70 ευρώ και σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 4 με 4,5 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το σουβλάκι στο Κουκάκι κοστίζει 4 ευρώ, στο Παγκράτι 4,10 ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει τα 4,20 με 4,30 ευρώ. Στην Καλλιθέα πωλείται προς 4,40 ευρώ. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει τιμές από 4,50 έως 4,90 ευρώ, ενώ στην Κρήτη και ειδικά στη Μύκονο η τιμή μπορεί να φτάσει από 5 έως 7 ευρώ.
«Το κόστος των υλικών είναι υψηλό»
Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξηγεί: «Τα παράγωγα που πρέπει να βάλεις μέσα στην πίτα έχουν ένα κοστολόγιο». Και αυτό το κοστολόγιο φαίνεται να έχει άμεση αντανάκλαση στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Για μια τετραμελή οικογένεια, το γεύμα με σουβλάκια στο χέρι έχει γίνει πλέον μια ακριβή έξοδος. Αν πάρει 8 τυλιχτά στην Αθήνα θα χρειαστεί να δώσει περίπου 33 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη το ποσό ανεβαίνει στα 39 ευρώ, ενώ στην Κρήτη φτάνει τα 48 ευρώ.
Οι λόγοι πίσω από την αύξηση
Οι επαγγελματίες του χώρου αποδίδουν τις τιμές σε πολλούς παράγοντες: τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και τις υψηλές τιμές των ενοικίων. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να φουσκώνει ο λογαριασμός για ένα γρήγορο γεύμα.
Έρχονται νέες αυξήσεις από το Φθινόπωρο
Όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες, οι τιμές δεν έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν. Μάλιστα, από το Φθινόπωρο αναμένονται νέες αυξήσεις που μπορεί να ανεβάσουν το σουβλάκι ακόμη και στα 5 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η απόλαυση ενός απλού τυλιχτού θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.