Οι επιστήμονες του Harvard προειδοποιούν πως οι δημοφιλείς σκόνες πρωτεΐνης ίσως δεν είναι τόσο αθώες όσο νομίζουμε, κρύβοντας τοξικές ουσίες και πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Κρύβουν περισσότερα από πρωτεΐνη
Οι σκόνες πρωτεΐνης αποτελούν βασικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων που ασκούνται, όμως οι επιστήμονες του Harvard εφιστούν την προσοχή. Η Harvard Health προειδοποιεί ότι, παρά το διατροφικό τους όφελος, οι σκόνες πρωτεΐνης μπορεί να περιέχουν συστατικά που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο.
Αναρωτιέσαι αν ένα σέικ πρωτεΐνης είναι τελικά τόσο αθώο; Οι ειδικοί λένε πως αξίζει να το ξανασκεφτείς.
Τι άλλο περιέχουν οι σκόνες πρωτεΐνης
Ένα scoop από σκόνη μπορεί να δώσει 10 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Πολλά προϊόντα περιλαμβάνουν:
- Προστιθέμενα σάκχαρα ή γλυκαντικά
- Τεχνητές γεύσεις
- Πυκνωτικά και άλλα πρόσθετα
Και το πιο ανησυχητικό: τοξικά στοιχεία.
Η οργάνωση Clean Label Project εξέτασε 134 προϊόντα πρωτεΐνης και εντόπισε σε αρκετά από αυτά:
- Μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο
- BPA (Bisphenol-A), ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά και συνδέεται με διαταραχές ορμονών και καρκίνο
- Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλες καρκινογόνες ενώσεις
Το πιο σοκαριστικό εύρημα: μία σκόνη πρωτεΐνης περιείχε BPA σε ποσότητα 25 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard.
Η γνώμη των ειδικών του Harvard
Η Kathy McManus, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Brigham and Women’s Hospital, που συνεργάζεται με το Harvard, δηλώνει:
“Δεν συνιστώ τη χρήση σκόνης πρωτεΐνης, εκτός αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος και γίνεται με επίβλεψη.”
Επισημαίνει ακόμη πως άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στα γαλακτοκομικά μπορεί να εμφανίσουν έντονα γαστρεντερικά προβλήματα όταν καταναλώνουν σκόνες που βασίζονται σε ορό γάλακτος.
Φυσικές εναλλακτικές επιλογές
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η McManus προτείνει να επιλέγουν φυσικές πηγές πρωτεΐνης, που είναι ασφαλείς και επαρκείς για τις ανάγκες του σώματος:
- Κοτόπουλο, ψάρι, αυγά
- Όσπρια όπως φακές και ρεβίθια
- Τόφου
- Ξηροί καρποί και edamame (φασόλια σόγιας)
Οι σκόνες πρωτεΐνης δεν είναι μια ακίνδυνη επιλογή. Η κατανάλωση τους μπορεί να κρύβει κινδύνους, ειδικά αν επιλέγεις προϊόντα χαμηλής ποιότητας ή χωρίς επαρκή έλεγχο.
Οι πιθανές τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου μακροπρόθεσμα.
Υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές από φυσικές τροφές, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.
Πριν ξεκινήσεις κάποιο συμπλήρωμα, συμβουλέψου τον γιατρό σου ή έναν διατροφολόγο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.