Πολλοί συνηθίζουμε να αφήνουμε το φαγητό που μόλις μαγειρέψαμε στην κατσαρόλα και να το βάζουμε έτσι όπως είναι στο ψυγείο. Αν και φαίνεται πρακτικό, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνει η κατσαρόλα στο ψυγείο
Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων τονίζουν πως η αποθήκευση φαγητού απευθείας μέσα στην κατσαρόλα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των τροφίμων.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Sciences Europe αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατσαρόλες, ειδικά όσες είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν χημικά με ορισμένα συστατικά. Φαγητά με σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, για παράδειγμα, μπορούν να υποστούν αλλοίωση στη γεύση, ενώ υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο φαγητό μικροσκοπικά σωματίδια από το μέταλλο, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για τη μακροχρόνια υγεία.
Κίνδυνος από τη ζεστή κατσαρόλα
Σύμφωνα με στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), το μέγεθος και το υλικό της κατσαρόλας επιβραδύνουν τη διαδικασία ψύξης, με αποτέλεσμα τμήματα του φαγητού να παραμένουν για ώρα σε θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων – τη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», που κυμαίνεται από 5°C έως 60°C. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ψυχθεί σωστά, αυξάνεται η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά όταν το φαγητό διατηρείται για πάνω από δύο μέρες.
Τι να κάνετε για ασφαλή αποθήκευση
Για να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές αλλά σημαντικές συμβουλές:
- Αμέσως μετά το φαγητό ή μόλις κρυώσει λίγο το φαγητό, μεταφέρετέ το από την κατσαρόλα σε δοχεία με καπάκι, ιδανικά γυάλινα ή από ειδικό πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα.
- Χωρίστε το φαγητό σε μικρές μερίδες ώστε να ψύχονται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.
- Μη ξεχάσετε: η κατσαρόλα δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες.
- Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ετικέτες ή μαρκαδόρο για να γράψετε πάνω στα δοχεία την ημερομηνία παρασκευής.
Πόσο κρατάει κάθε τρόφιμο στο ψυγείο
- Τα πιο ευπαθή μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες.
- Ο κιμάς και τα φρέσκα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 48 ώρες.
- Τα αυγά σε φυσική τους μορφή (όχι μαγειρεμένα) μπορούν να κρατήσουν από 2 έως 3 εβδομάδες.
- Όλα τα παραπάνω πρέπει να ψύχονται σε θερμοκρασίες από 0°C έως -8°C.
Με λίγη προσοχή και σωστή οργάνωση, το φαγητό σας μπορεί να παραμείνει ασφαλές και γευστικό για περισσότερες μέρες. Και, κυρίως, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς περιττούς κινδύνους για την υγεία.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.






































































































