Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμο για την υγεία μας. Για να διατηρήσει τη γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρειάζεται όμως και τη σωστή φροντίδα στην αποθήκευση.
Γιατί ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη δεν είναι καλή επιλογή
Παρόλο που πολλοί τοποθετούν το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη, για πρακτικούς λόγους, αυτή η θέση δεν ενδείκνυται. Ο λόγος είναι ότι εκεί συγκεντρώνεται υγρασία, η οποία επιδρά αρνητικά στο ελαιόλαδο, επιταχύνοντας την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του. Επιπλέον, το φως και η θερμοκρασία σε αυτό το σημείο δεν είναι σταθερά, κάτι που επίσης επιβαρύνει την ποιότητά του.
Η σωστή θερμοκρασία και οι ιδανικές συνθήκες
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που ξεχωρίζει για την ποιότητά του, χρειάζεται να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία μεταξύ 10 και 18 βαθμών Κελσίου. Ιδανικά, πρέπει να τοποθετείται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος του σπιτιού, μακριά από πηγές θερμότητας ή ηλιακού φωτός. Το ντουλάπι δίπλα στον φούρνο ή επάνω στον πάγκο, ειδικά όταν το χτυπά ο ήλιος, είναι επίσης ακατάλληλες επιλογές, γιατί προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας και έκθεση στο φως.
Από τα πιθάρια του παρελθόντος στη σύγχρονη κουζίνα
Παλαιότερα, οι οικογένειες αποθήκευαν το λάδι σε μεγάλα πήλινα δοχεία μέσα στις αποθήκες ή στα υπόγεια, τα οποία ήταν σκοτεινά και δροσερά. Οι συνθήκες αυτές ήταν ιδανικές για να διατηρηθεί το προϊόν αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους, γεγονός που δυσκολεύει τη σωστή αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά, με μερικές απλές κινήσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ακόμα και μέσα στην κουζίνα μας.
Η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου σε κατάλληλη συσκευασία είναι καθοριστική για τη διατήρησή του. Από τη στιγμή της συγκομιδής, ο καρπός του ελαιόδεντρου αρχίζει να οξειδώνεται, και αυτό συνεχίζεται κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση. Γι’ αυτό και συνιστάται να επιλέγουμε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια, τα οποία περιορίζουν την επίδραση του φωτός και προστατεύουν το προϊόν από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι τα αδιαφανή δοχεία, όπως τα κεραμικά ή αυτά από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα τελευταία χρόνια, κυριαρχούν τα πράσινα γυάλινα μπουκάλια στην αγορά, επειδή είναι ευρέως διαθέσιμα λόγω της μεγάλης παραγωγής πράσινου γυαλιού από τους κατασκευαστές.
Τι να αποφεύγετε όταν επιλέγετε ελαιόλαδο
– Απομακρυνθείτε από τις πλαστικές φιάλες. Εκτός του ότι επιτρέπουν στο φως να περάσει, είναι πορώδεις και κάποιες φορές μπορεί να μεταφέρουν μικροπλαστικά στο λάδι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
– Μη διαλέγετε μπουκάλια που βρίσκονται εκτεθειμένα στο φως ή κοντά σε πηγές θερμότητας, π.χ. στα πάνω ράφια των supermarket. Προτιμήστε εκείνα που φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
– Μην αμελείτε να ελέγχετε την ημερομηνία συγκομιδής στη συσκευασία. Όσο πιο φρέσκο είναι το λάδι, τόσο περισσότερα ωφέλιμα συστατικά διατηρεί.
Με μερικές απλές επιλογές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε παραμένει ποιοτικό και ευεργετικό για την υγεία μας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.