Καθώς οι ιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους με το κρύο, οι σπιτικές σούπες γίνονται μια νόστιμη και δυναμωτική επιλογή για το ανοσοποιητικό. Πέρα από τη ζεστασιά που χαρίζουν, γεμίζουν τον οργανισμό με πολύτιμα συστατικά.
Θρεπτικές, ζεστές και γεμάτες αντιοξειδωτικά
Οι σούπες με υλικά όπως κοτόπουλο, λαχανικά, σκόρδο και τζίντζερ, όχι μόνο προσφέρουν απόλαυση, αλλά λειτουργούν και σαν φυσική «ασπίδα» ενάντια στις ιώσεις. Όταν συνδυάζονται σωστά, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν σε πιο γρήγορη ανάρρωση.
Ο διατροφολόγος Robbie Puddick επισημαίνει τη σημασία των φυσικών συστατικών, τα οποία, όπως λέει, «κρατούν τον οργανισμό δυνατό και μακριά από μικρόβια και ιούς, ιδιαίτερα το χειμώνα».
Με τα πρώτα κρύα, η σκέψη μιας ζεστής, δυναμωτικής σούπας γίνεται ακόμη πιο δελεαστική. «Μια ζεστή, θρεπτική σούπα, ικανή να κρατήσει ψηλά τη θερμοκρασία του σώματος, να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και μια ζεστή διατροφική “αγκαλιά” τις πιο ψυχρές ημέρες».

Τα οφέλη των σπιτικών συνταγών
Εκτός από την ευχαρίστηση, οι σούπες έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες και για την υγεία. Σύμφωνα με μελέτη του 2022, όσοι έτρωγαν σούπα κοτόπουλου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από COVID-19, ανάρρωσαν έως και 2,5 μέρες νωρίτερα, με ηπιότερα συμπτώματα.
Αυτό οφείλεται σε συστατικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι και τζίντζερ – φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών ουσιών. Επίσης, πολλές σούπες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ η ζέστη βοηθά στη μείωση των εκκρίσεων και του πονόλαιμου.
«Ένα χορταστικό πιάτο σούπας μπορεί να είναι το μυστικό για να αποφύγετε το κρυολόγημα και τη γρίπη», λέει ο ειδικός στη Daily Mail. «Είναι από τη φύση της μια πολύ υγιεινή τροφή, ικανή να ενισχύσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα».
Μια γευστική εναλλακτική αντί για συμπληρώματα
Πριν καταφύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα, ο δρ. Puddick σας προτείνει να κοιτάξετε πρώτα την κατσαρόλα σας. Όπως λέει: «Ένα πιο νόστιμο αλλά και πιο δραστικό φάρμακο μπορεί ήδη να σιγοβράζει στην κουζίνα σας».
Ο ίδιος μοιράζεται τρεις αγαπημένες του συνταγές για σούπες που είναι ιδανικές για τον χειμώνα και ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό:
Σούπα γκούλας
Με ρίζες από τον 9ο αιώνα, αυτή η παραδοσιακή ουγγρική σούπα είναι πλούσια σε αρώματα και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού. Ένα από τα βασικά της συστατικά είναι το σκόρδο, το οποίο, όπως εξηγεί ο δρ. Puddick, «περιέχει αλικίνη, που έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι ενισχύει τη δράση των ανοσοκυττάρων».

Ο ίδιος προτείνει να εμπλουτίσετε τη σούπα με ελληνικό γιαούρτι. Το γιαούρτι προσφέρει προβιοτικά –τα γνωστά «καλά» βακτήρια– που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού. «Υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στα προβιοτικά και στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του σώματος», σημειώνει.
Ντοματόσουπα
Λίγα πιάτα είναι τόσο ανακουφιστικά όσο μια ζεστή ντοματόσουπα. Ο δρ. Puddick συνιστά να αποφεύγετε τις έτοιμες εκδοχές, που συχνά είναι γεμάτες ζάχαρη. Αντ’ αυτού, φτιάξτε τη δική σας με φρέσκες ντομάτες, οι οποίες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Ο ειδικός τονίζει ότι η πρόσληψη βιταμινών μέσω τροφών είναι πιο αποδοτική από τα συμπληρώματα. «Τα πλήρη τρόφιμα προσφέρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ βιταμίνης C και ψευδαργύρου», εξηγεί και προτείνει να προσθέσετε φασόλια για έξτρα πρωτεΐνη και περισσότερη πληρότητα στο πιάτο σας.
Σούπα με ψητό κουνουπίδι και μάραθο
Αυτή η βελούδινη σούπα συνδυάζει δύο υπερτροφές –το κουνουπίδι και τον μάραθο– που είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
«Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει ο δρ. Puddick. «Η φλεγμονή, όταν είναι ελεγχόμενη, αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας άμυνας του οργανισμού ενάντια στα παθογόνα».

Για έξτρα υφή και οφέλη, προτείνεται η προσθήκη καρυδιών, τα οποία παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη μνήμη και μειώνει την κακή χοληστερόλη.
Μην προτιμάτε τις έτοιμες λύσεις
Ο δρ. Puddick κλείνει με μια σαφή προειδοποίηση: «Οι έτοιμες σούπες συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αντιθέτως, με τις σπιτικές δημιουργίες γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχουν».
Το τελικό συμπέρασμα
Είτε προτιμάτε τη δυναμωτική γκούλας, είτε μια ντοματόσουπα ή μια πιο ελαφριά εκδοχή με κουνουπίδι και μάραθο, οι σούπες είναι οικονομικός και απολαυστικός τρόπος για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας το χειμώνα.
Γεμάτες με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και με ανακουφιστική ζεστασιά, αποτελούν ένα φυσικό «τείχος» απέναντι στα μικρόβια και τις χειμερινές λοιμώξεις.
Μικρές συμβουλές
• Επιλέξτε σούπες με φρέσκα και φυσικά συστατικά, χωρίς έτοιμους ζωμούς
• Προσθέστε σκόρδο, λεμόνι και πολλά λαχανικά για επιπλέον θρεπτική αξία
• Φάτε τις ζεστές, για μεγαλύτερη ανακούφιση και καλύτερη ενυδάτωση
• Συνδυάστε τις με ξεκούραση και επαρκή πρόσληψη υγρών
• Θυμηθείτε: η διατροφή ενισχύει την υγεία, αλλά δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα
Η καθημερινή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και τις λοιμώξεις.
Οι σούπες, όταν μαγειρεύονται με φροντίδα και καλά υλικά, προσφέρουν ενυδάτωση, θρεπτικά στοιχεία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι εύπεπτες, ιδανικές για περιόδους ανάρρωσης και αποδυναμωμένης ενέργειας.
Με τακτική κατανάλωση και σε συνδυασμό με καλή διατροφή, ποιοτικό ύπνο και ισορροπημένο τρόπο ζωής, μπορούν να γίνουν σύμμαχος της υγείας σας κάθε εποχή.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.








































































































