Ο καφές είναι αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων και συχνά θεωρείται ωφέλιμος για την υγεία, χάρη στα αντιοξειδωτικά του που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι καφέ κρύβουν κινδύνους που δεν είναι ευρέως γνωστοί.
Ο ρόλος του ακρυλαμιδίου στον καφέ
Η μέτρια και τακτική κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την καρδιά, τη γνωστική λειτουργία και τον μεταβολισμό. Παρ’ όλα αυτά, ο καφές περιέχει και ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τρόφιμα θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ανάμεσα στους πιο διαδεδομένους τύπους καφέ παγκοσμίως βρίσκεται ο στιγμιαίος καφές. Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου σε σχέση με τον αλεσμένο καφέ.
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) χαρακτηρίζει το ακρυλαμίδιο ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και του αναπαραγωγικού συστήματος στα ζώα, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες ως πιθανό δείκτη κινδύνου και για τον άνθρωπο.
Τι έδειξαν οι έρευνες για τον στιγμιαίο καφέ
Μια πολωνική μελέτη του 2013, που εξέτασε 42 δείγματα καφέ, ανάμεσά τους δέκα στιγμιαίους, αποκάλυψε ότι ο στιγμιαίος καφές περιείχε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου σε σχέση με τον φρεσκοαλεσμένο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά επισημαίνουν πάντως ότι η κατανάλωση θα έπρεπε να φτάσει τα δέκα φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ημερησίως για να γίνει η πρόσληψη ακρυλαμιδίου πραγματικά ανησυχητική.
Παρά τον κίνδυνο, ο στιγμιαίος καφές έχει και θετικά στοιχεία: περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον αλεσμένο καφέ, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά. Ο δρ. Παλ Μάουροβιτς-Χόρβατ, διευθυντής ιατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, ανέφερε στην Telegraph ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μελανοϊδίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που ενισχύει τη μικροβιακή ποικιλία του εντέρου και μπορεί να προσφέρει προστασία από ασθένειες.
Ποιοι τύποι καφέ θεωρούνται πιο υγιεινοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο ωφέλιμοι τύποι καφέ είναι ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο.
Ο καφές φίλτρου, που παρασκευάζεται με τη χρήση χάρτινου ή μεταλλικού φίλτρου, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μεγάλης κλίμακας έρευνα στη Νορβηγία, η οποία παρακολούθησε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 500.000 ανθρώπων για 20 χρόνια, κατέληξε ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου την ημέρα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα οφέλη του εσπρέσο για τον εγκέφαλο
Οι καφέδες που παρασκευάζονται με βάση τον εσπρέσο —όπως ο καπουτσίνο και ο latte— θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικοί για τον εγκέφαλο. Μάλιστα, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μια ιταλική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα εσπρέσο μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης tau, η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη της άνοιας.
Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του κυτταρικού θανάτου στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας ή άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Πηγή: Mail Online
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.