Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το τέλος των «τσαντιριών» στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τονίζοντας ότι πλέον δεν θα επιτρέπονται τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο – όπως είπε – θα προστατευτεί με ειδική νομοθεσία, όπως το θέλει η «σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων».
Ειδικό πλαίσιο προστασίας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου προστασίας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που επέκρινε την τροπολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε:
«Περιγράψατε την τροπολογία ως περίπου μια συνταγματική εκτροπή. Στη συνέχεια όμως μας είπατε ότι είναι περιττή. Καταλήξτε τι ισχύει, εσείς είπατε ότι καλώς κάνουμε, αλλά υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο άρα δεν χρειάζεται κάτι άλλο…»
Όχι πια ακτιβισμοί και «τσαντίρια» στο σημείο
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι παρόμοιες ακτιβιστικές δράσεις όπως πανό, ταμπέλες και σκηνές δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές στο χώρο μπροστά από το Μνημείο:
«Από εδώ και στο εξής ορισμένες πράξεις, ακτιβισμοί, τσαντίρια, ταμπέλες, αυτού του είδους οι ενέργειες σε αυτόν τον χώρο δεν θα επιτρέπονται. Θα μπορούν να διαδηλώσουν απέναντι. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, όχι σε αυτόν τον χώρο.»
Όπως εξήγησε, η ρύθμιση είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και προβλέπει τη δυνατότητα προστασίας τέτοιων ιστορικά φορτισμένων σημείων. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για αναγκαίο βήμα ώστε να μην υπάρχουν συγχύσεις για το τι είναι δημόσιος χώρος και τι αποτελεί μνημείο.
Αιχμές κατά Δούκα και αντιπολίτευσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ασκώντας του κριτική:
«Εάν έπρεπε να ερμηνεύσουμε τη νομοθεσία όπως είναι σήμερα, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δούκας, τον χώρο δεν τον καθάρισε κάνοντάς σας αντιπολίτευση. Βλέπει τον εαυτό του ως νέο ηγέτη της κεντροαριστεράς; Δεν το γνωρίζω. Πολύ απλά, ο δήμος δεν έκανε τη δουλειά του.»
Παράλληλα, επισήμανε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει πλέον λόγο στη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ο σεβασμός προς το μνημείο.
«Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη»
Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μεγάλη αγωνία», ο πρωθυπουργός απάντησε αιχμηρά:
«Άλλοι έχουν αγωνία για κάποιους που λείπουν. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Άλλοι έχουν αγωνία για τον δραπέτη της Βουλής. Που κάνει πολιτική με αναρτήσεις.»
Επίθεση σε Χριστοδουλάκη και καταγγελίες για fake news
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε και κατά του Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγόρησε για αναπαραγωγή ψευδών ισχυρισμών:
«Ο κ. Χριστοδουλάκης δεν ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής μίλησε ακολουθώντας κατά γράμμα για τα 3 κλεμμένα βαγόνια; Ποιος ήταν; Άλλος ήταν; Εσείς καταθέσατε 2 προτάσεις δυσπιστίας. Υιοθετήσατε όλα τα fake news. Ό,τι fake υπήρχε… Όλη αυτή η θεωρία για το ξυλόλιο ήταν ένα άθλιο ψέμα. Που είχε έναν σκοπό και μόνο – να εργαλειοποιήσει τον πόνο και να δημιουργήσετε μια κρίση αξιοπιστίας που αφορά και την ίδια τη Δικαιοσύνη…»
Το μήνυμα για το μνημείο και τη σιωπηλή πλειοψηφία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη ως εθνικού συμβόλου:
«Στο έμβλημα της Βουλής απεικονίζεται το μνημείο. Εμείς δεν θα ήμασταν ελεύθεροι αν κάποιοι δεν πολεμούσαν τότε. Θα το προστατεύσουμε όπως το επιθυμεί η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων.»
Πηγή: skai.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.