Το μάνγκο, γνωστό και ως «βασιλιάς των φρούτων», είναι γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, όμως παραμένει υποτιμημένο στη διατροφή των περισσότερων. Με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική, σήμερα καλλιεργείται και στην Κρήτη, ενώ η φήμη του ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις σύγχρονες έρευνες για τα οφέλη του στον οργανισμό.
Η πλούσια ιστορία και η καλλιέργεια στην Ελλάδα
Το μάνγκο δεν είναι απλώς ένα εξωτικό φρούτο, αλλά έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση πολλών λαών. Οι θρύλοι το συνδέουν ακόμα και με τον Βούδα, καθώς λέγεται πως εμφανίστηκε στη σκιά φυτείας μάνγκο. Σήμερα, πέρα από τις χώρες προέλευσης, το φρούτο αυτό έχει βρει θέση και στην ελληνική γη, ειδικά στην Κρήτη, ενώ μπορεί εύκολα να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων.
Γεύσεις, σχήματα και ποικιλίες
Το μάνγκο έχει μοναδική γεύση που δύσκολα συγκρίνεται με άλλα φρούτα, παρά τις νύξεις για ομοιότητες με μέντα, μπανάνα, λεμόνι ή ανανά. Υπάρχουν περισσότερες από 2.500 ποικιλίες, με διαφορετικά σχήματα – στρογγυλά, οβάλ, σαν καρδιά ή σε σχήμα νεφρού – και βάρος που κυμαίνεται από 150 έως 675 γραμμάρια.
Αν και όλα ξεκινούν πράσινα, κάποια παραμένουν έτσι ακόμη και ώριμα, ενώ άλλα αποκτούν έντονο κόκκινο ή χρυσαφένιο χρώμα. Δημοφιλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν τα ινδικά Alphonso ή Alphonsine, με βουτυράτη, μαλακή υφή και γλυκιά γεύση. Από τη Δυτική Ινδία ξεχωρίζουν τα μικρά julie και τα ζουμερά Bombay. Άλλες γνωστές ποικιλίες, όπως τα Kent, Parvin και Tommy Atkins, έχουν λιγότερες ίνες και πιο λεπτή φλούδα.
Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το μάνγκο είναι γεμάτο με βήτα-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και δρα προστατευτικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα ακόμη καροτενοειδές που συμβάλλει στην κυτταρική προστασία και περιορίζει την ανάπτυξη όγκων.
Μόνο ένα φρούτο αρκεί για να καλύψει σχεδόν όλη την ημερήσια ανάγκη σε βιταμίνη C, αλλά και σημαντική ποσότητα βιταμίνης A, που είναι καθοριστική για την όραση. Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το μάνγκο περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαζί με ασβέστιο και μαγνήσιο.
Χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες
Με μόλις 110 θερμίδες και μόλις 1 γραμμάριο λιπαρών ανά καρπό, το μάνγκο είναι εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Παράλληλα, οι φυτικές του ίνες βοηθούν την πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου, καλύπτοντας περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών. Αυτή η δράση συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Οφέλη για τον εγκέφαλο και τη μνήμη
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του μάνγκο είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη B6, η οποία βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η ουσία αυτή ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ενώ το γλουταμινικό οξύ που περιέχει συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
Πώς βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης
Η πλούσια περιεκτικότητα του μάνγκο σε φυτικές ίνες μειώνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, η λεπτίνη – μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα – περιορίζεται χάρη στη δράση του φρούτου. Η βιταμίνη C και η πηκτίνη ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη μείωση της LDL, ενώ τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά του φρούτου εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.