Μία γιατρός προκαλεί αντιδράσεις με την απόφασή της να ξεφορτωθεί το air fryer, εξηγώντας ότι μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία. Στο βίντεό της, εξηγεί γιατί η πρακτική αυτή συσκευή δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε.
Οι λόγοι πίσω από την απόφαση της γιατρού
Οι φριτέζες αέρος έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, αφού προσφέρουν έναν πιο «υγιεινό» τρόπο να μαγειρεύουμε, ειδικά σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα. Πολλοί τις προτιμούν γιατί μειώνουν το λάδι, γλιτώνουν χρόνο και δίνουν τραγανό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ένα φαγητό που θα χρειαζόταν 30-45 λεπτά στον φούρνο, μπορεί να γίνει έτοιμο στο air fryer σε μόλις 15 λεπτά.
Ωστόσο, η Dr Poonam Desai δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρνει νέα δεδομένα. Σε αυτό, φαίνεται να πετάει τη δική της φριτέζα, εξηγώντας τους λόγους της απόφασης.
«Είμαι γιατρός μακροζωίας και πέταξα τη φριτέζα μου», λέει με σαφήνεια. «Ενώ οι φριτέζες αέρα θεωρούνται πιο υγιεινές από το τηγάνι επειδή χρησιμοποιούν λιγότερο λάδι, ενδέχεται να παράγουν ακρυλαμίδια – χημικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου – όταν μαγειρεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες».
Τι είναι το ακρυλαμίδιο και γιατί προκαλεί ανησυχία
Το ακρυλαμίδιο, ή ακρυλικό αμίδιο, είναι μια οργανική ένωση που μπορεί να προκύψει κατά το μαγείρεμα τροφών πλούσιων σε άμυλο σε θερμοκρασίες άνω των 120 °C, όπως είναι οι πατάτες. Συνήθως εντοπίζεται στις καμένες ή υπερβολικά ροδοκοκκινισμένες περιοχές των τροφίμων.
Η Dr Desai εξηγεί: «Σε όσο υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρεύεται ένα φαγητό, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να παραχθεί ακρυλαμίδιο». Επιπλέον, σημειώνει ότι «πολλά air fryer διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που περιέχει PFAS – χημικές ουσίες που επίσης μπορεί να βλάψουν την υγεία».
Τι είναι τα PFAS
Τα PFAS (πολυφθοριωμένες αλκυλοουσίες) είναι βιομηχανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη καταναλωτικών προϊόντων λόγω της αντοχής τους στο νερό, στο λάδι και στη θερμότητα. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να παραμείνουν στο σώμα και στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνδεθούν με προβλήματα όπως διαταραχές στο ανοσοποιητικό, τον θυρεοειδή και ακόμα και καρκίνο.
Η σημασία του σωστού καθαρισμού
Παρά τις ανησυχίες, υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Όπως εξηγεί ο Dr Richard Anderson: «Συνιστάται να καθαρίζετε τη φριτέζα μετά από κάθε χρήση και ακόμα πιο προσεκτικά μία φορά τον μήνα, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά λιπαρά φαγητά».
Ένας σωστός μηνιαίος καθαρισμός περιλαμβάνει το πλύσιμο όλων των εξαρτημάτων και του εσωτερικού για να αφαιρεθούν καμένα υπολείμματα, λάδια και μυρωδιές. Παρότι ορισμένες συσκευές αναγράφουν ότι πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά στην αντικολλητική τους επιφάνεια.
Ο ίδιος προτείνει: «Για να απομακρύνετε καμένο λίπος, γεμίστε τον δίσκο ή το συρτάρι της φριτέζας με νερό, ρίξτε μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων και αφήστε τη να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα απλώς ξεπλύνετέ τη καλά».
Not your average Goan family.
Not deep fried but air fried fish.
The taste is similar!
Best innovation in health industry – air fryer. pic.twitter.com/J7ZTDob0El
— Dr. Anshul Sadhale (@AnshulGains) May 25, 2025
Το air fryer μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα, όμως χρειάζεται σωστή χρήση και συντήρηση. Οι ανησυχίες της Dr Desai δεν ακυρώνουν τα οφέλη της συσκευής, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη να είμαστε πιο ενημερωμένοι και προσεκτικοί με τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.