Ένα σωστά σχεδιασμένο πρωινό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την υγεία της καρδιάς, να μειώσει την κακή χοληστερίνη και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος – και όχι, δεν είναι άλλη μία τάση που θα περάσει, αλλά μια διαπιστωμένη αλήθεια της διατροφής.
Τι αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα
Μια νέα έρευνα από το Hospital del Mar και το Ερευνητικό Ινστιτούτο του, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Journal of Nutrition, Health and Aging, ήρθε να επιβεβαιώσει τη σημασία ενός ποιοτικού πρωινού. Συνολικά 380 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 55-75 ετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας, παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PREDIMED-Plus. Το πρόγραμμα βασιζόταν στη μεσογειακή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
Το βασικό ζητούμενο της έρευνας ήταν απλό: τι ποσοστό των συνολικών θερμίδων της ημέρας πρέπει να καταναλώνουμε το πρωί και πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας.
Τα αποτελέσματα που εντυπωσίασαν
Η μελέτη κατέληξε πως όσοι κατανάλωναν το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στο πρωινό τους είχαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους. Συγκεκριμένα:
- 2-3,5% χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- 2-4% μικρότερη περιφέρεια μέσης
- 9-18% μείωση στα τριγλυκερίδια
- 4-8,5% αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης
Επιπλέον, τα οφέλη ήταν ακόμη πιο ισχυρά όταν το πρωινό ήταν πλούσιο και ισορροπημένο σε πρωτεΐνες, καλούς υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά.
Ποιο είναι το «κλειδί» του σωστού πρωινού;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο να μην παραλείπεις το πρωινό σου, αλλά να προσέχεις τι ακριβώς βάζεις στο πιάτο σου. Ο Álvaro Hernáez, ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας Blanquerna, εξηγεί σχετικά:
«Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά έχει σημασία τι και πώς το τρως. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ποιότητα παίζει ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία».
Τι να τρως λοιπόν στο πρωινό σου;
Για ένα πραγματικά «καρδιοπροστατευτικό» πρωινό, μπορείς να επιλέξεις:
- Βρώμη ή ψωμί ολικής αλέσεως
- Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
- Ανάλατους ξηρούς καρπούς
- Γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών
- Βραστά αυγά ή άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης
- Ταχίνι ή ελαιόλαδο
Μην ξεχνάς: σημαντική είναι και η ποσότητα – απόφυγε τις υπερβολές και προτίμησε μέτριες μερίδες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.