Αύριο, 17 Φεβρουαρίου 2025, η Εκκλησία και οι πιστοί γιορτάζουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, καθώς και των Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας των βασιλέων.
Αυτή η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους φέρουν τα ονόματα που σχετίζονται με αυτούς τους Αγίους, όπως Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Πουλχερία και άλλα.
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (20 Μαρτίου 2021), όταν η Εκκλησία αναπολεί το θαύμα των κολλύβων. Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 9 Νοεμβρίου.
Ο Θεόδωρος καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου και υπηρετούσε στο Τάγμα των Τηρώνων του ρωμαϊκού στρατού. Το προσωνύμιο “Τήρων” τον διαφοροποιεί από τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη. Έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια, επειδή είχε κάψει ένα είδωλο και τον ναό της Ρέας.
Το θαύμα των κολλύβων
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Θεόδωρος συνδέεται με πολλά θαύματα, με το πιο γνωστό να είναι το «θαύμα των κολλύβων». Αυτό το θαύμα τιμάται κάθε χρόνο το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών. Η ιστορία λέει ότι ο Άγιος Θεόδωρος εμφανίστηκε σε έναν επίσκοπο και του είπε να μην αγοράζουν οι πιστοί φαγητά που είχαν προσφερθεί σε είδωλα, αλλά να τρώνε κολλύβια, ένα είδος βρασμένου σιταριού.
Οι Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία
Παράλληλα, η Εκκλησία τιμά και τη μνήμη των Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας, οι οποίοι ήταν βασιλείς και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της Χριστιανικής πίστης. Η Αγία Πουλχερία ήταν γνωστή για την ευσέβειά της και την υποστήριξη της Ορθοδοξίας, ενώ ο Άγιος Μαρκιανός συνέβαλε στην ανάπτυξη της Εκκλησίας κατά την εποχή του.
Γιορτές ονομάτων
Αύριο γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Θεόδωρος γιορτάζει και σε άλλες ημερομηνίες κατά το εορτολόγιο.
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είναι επίσης πολιούχος της Ορεστιάδας και του Βρινδησίου (ιταλιστί Μπρίντιζι), όπου η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερη λατρεία.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.