Η τοποθέτηση του Μάρκο Ρούμπιο έρχεται να βάλει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και μήνες για πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, στέλνοντας παράλληλα ένα θετικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να εξετάσει την επανένταξη της Άγκυρας όσο παραμένουν σε τουρκικό έδαφος τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Καθαρό «όχι» από τον Ρούμπιο
Η συζήτηση άνοιξε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν τέθηκε στον Μάρκο Ρούμπιο το ζήτημα των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων στο θέμα των F-35.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίστηκε απόλυτος, υπογραμμίζοντας πως το θέμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από πολιτικές αποφάσεις ή διπλωματικές πρωτοβουλίες.
«Όπως γνωρίζετε, αυτό ρυθμίζεται από τον νόμο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι το εμπόδιο είναι πρωτίστως νομικό.
Δείτε το βίντεο:
Το Κογκρέσο κρατά κλειστή την πόρτα
Ο Ρούμπιο παρέπεμψε ευθέως στις προβλέψεις του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), αλλά και στο πλαίσιο των κυρώσεων CAATSA που επιβλήθηκαν στην Τουρκία μετά την αγορά των S-400.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν υπήρχε πολιτική βούληση για προσέγγιση με την Άγκυρα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τους περιορισμούς που έχει θέσει το Κογκρέσο.
Η παρέμβασή του θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενισχυθεί οι εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες για το ζήτημα των μαχητικών.
Οι S-400 παραμένουν το μεγάλο αγκάθι
Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ταυτόχρονη παρουσία των S-400 και των F-35 δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της αμερικανικής τεχνολογίας.
Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα μπορεί να συλλέξει κρίσιμα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς.
Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει διαχρονικά ότι οι S-400 λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν αποτελούν απειλή για τα νατοϊκά συστήματα. Η επιχειρηματολογία αυτή, ωστόσο, δεν έχει πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανατροπή στις προσδοκίες της Άγκυρας
Το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία καλλιεργούνταν η αίσθηση ότι θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο οποίος θα άνοιγε ξανά τον δρόμο για τα F-35.
Οι δηλώσεις του Τομ Μπάρακ είχαν ενισχύσει αυτή την εικόνα, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η υπόθεση θα μπορούσε να προχωρήσει μέσω διαπραγματεύσεων.
Η παρέμβαση Ρούμπιο, όμως, επανέφερε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση, υπενθυμίζοντας ότι όσο οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στάσης από την Ουάσινγκτον.
Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα
Η εξέλιξη παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από την Αθήνα, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35 και προχωρά στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την Πολεμική Αεροπορία.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ενισχύουν την εκτίμηση ότι δεν επίκειται κάποια άμεση ανατροπή στο θέμα της Τουρκίας, διατηρώντας το σημερινό πλαίσιο ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μήνυμα που εξέπεμψε η Ουάσινγκτον είναι σαφές: χωρίς οριστική λύση στο ζήτημα των S-400 και χωρίς συμμόρφωση με τις αμερικανικές νομοθετικές προβλέψεις, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.


































![Alldaynews.gr Έκτακτο Επίδομα: Ποιοι θα δούν σήμερα τα 800€ στο λογαριασμό τους![Όλες οι Ημερομηνίες]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2020/04/epidoma-360x180.jpg)






































































