Η κακοκαιρία «Erminio» πλησιάζει και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με τις αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των έντονων βροχών, των καταιγίδων και των μεγάλων όγκων νερού που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
Σε λίγες ώρες, όλη η χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας επιδείνωσης του καιρού, που φέρνει η κακοκαιρία «Erminio», με τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τον καιρό της Τετάρτης (1/4/26), «στην Αθήνα θα έχουμε δυο εξάρσεις. Η πρώτη φαίνεται να ξεκινά από τις πρωινές ώρες, περίπου μετά τις 08:00–10:00 και ενισχύεται σταδιακά έως το μεσημέρι.
Η δεύτερη και πιο αξιόλογη, εμφανίζεται από το απόγευμα προς το βράδυ, περίπου 15:00–21:00, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να εντοπίζονται στο τέλος περιόδου».
Πού θα χτυπήσει πιο έντονα η κακοκαιρία
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το σύστημα που έχει σχηματιστεί στην κεντρική Μεσόγειο με την ονομασία «Erminio» θα επηρεάσει την Τετάρτη (1/4/26) και την Πέμπτη (2/4/26) τις περισσότερες περιοχές της χώρας, φέρνοντας παρατεταμένες και κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Την Τετάρτη, στην ανατολική Ελλάδα θα πνέουν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 9 μποφόρ, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα η ένταση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 μποφόρ. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν ειδικότερα:
Την Τετάρτη (1/4/26)
α. Τα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
β. Την ανατολική Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
γ. Την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
δ. Την Πιερία από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ε. Την Αττική από τις μεσημβρινές ώρες έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
στ. Τις βόρειες Κυκλάδες από το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ζ. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
η. Τα Δωδεκάνησα από το απόγευμα και μετά (κόκκινη προειδοποίηση).
θ. Την ανατολική Κρήτη τις απογευματινές και βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Την Πέμπτη (2/4/26)
α. Τη δυτική και νότια Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
β. Την ανατολική Θεσσαλία, δηλαδή τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας μαζί με τις Σποράδες, από τις πρώτες ώρες της ημέρας έως το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
γ. Τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Σέρρες, από το πρωί έως αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
δ. Την Κρήτη, κυρίως τα δυτικά και τα νότια τμήματά της, από τις μεσημβρινές ώρες έως αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
ε. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
στ. Τα Δωδεκάνησα τις πρώτες ώρες της ημέρας (κόκκινη προειδοποίηση) και ξανά από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Γιατί ανησυχούν οι μετεωρολόγοι
Για μια «δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία» έκανε λόγο νωρίτερα ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της μονάδας METEO / ΕΑΑ, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ΑΠΕ για το σκηνικό του καιρού που θα επικρατήσει το επόμενο διήμερο.
«Την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχουμε δύο βαρομετρικά χαμηλά, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, που ο συνδυασμός κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Ειδικά αυτό του ανατολικού κομματιού του Αιγαίου, αυτό δηλαδή που έρχεται από την Αφρική, θα δώσει έντονες βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα, Πιερία, Θεσσαλία κυρίως στα ανατολικά τμήματα, Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στη συνέχεια στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα».
Όπως εξηγεί, αυτό το χαμηλό θα συνοδεύεται και από πολύ ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους, ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και μέχρι τις Κυκλάδες. «Θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ μέσο άνεμο και ριπές που θα ξεπεράσουν τα 110 χλμ την ώρα, με πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα πέρα από τη ναυσιπλοΐα και στην ξηρά γιατί θα έχουμε πολύ ενισχυμένους ανέμους», τονίζει.
Η Αττική μπαίνει στο μικροσκόπιο
Για την Αττική, όπως σημειώνει, οι βροχές θα ξεκινήσουν από το πρωί, όμως από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα δυναμώσουν αισθητά, ενώ αναμένονται και καταιγίδες. «Μας ανησυχεί γιατί τα προβλεπόμενα ύψη βροχής είναι σχετικά υψηλά και δεδομένης της ευαισθησίας της Αττικής στα πλημμυρικά επεισόδια μικρής ή μεγάλης έντασης. Μας ανησυχεί επομένως και η Αττική», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι και την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή, αλλά με μικρότερη ένταση. «Η αυριανή μέρα είναι η πιο δύσκολη και θα έλεγα από το μεσημέρι και μετά στις πιο πολλές περιοχές».

Πώς σχηματίστηκε το επικίνδυνο σύστημα
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει το METEO / ΕΑΑ, το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό έχει ήδη σχηματιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βαθαίνει με γρήγορο ρυθμό στο Αιγαίο, κινείται από τη Βόρεια Αφρική προς τα βόρεια-βορειοανατολικά.
«Αυτό είναι το χαμηλό που συνδέεται άμεσα με τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Τετάρτη. Η δημιουργία αυτού του δεύτερου χαμηλού συνδέεται με σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές πάνω από την Αφρική», υπογραμμίζει το METEO / ΕΑΑ.
Στον σχετικό χάρτη του METEO / ΕΑΑ αποτυπώνονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 850 hPa, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 στις 09:00. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια ασυνήθιστη για την εποχή ψυχρή εισβολή στη βορειοδυτική Αφρική, με τις ψυχρές αέριες μάζες, δηλαδή τις αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις, να σπρώχνουν βορειότερα τις θερμές αέριες μάζες, δηλαδή τις θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις, από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο.

Δείτε live την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, μέσα από το γραφικό του Windy:
Τι συστήνει η Πολιτική Προστασία
Νέες συστάσεις απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καλώντας τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις.
Ειδικότερα, στις περιοχές όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Τι να προσέξουν όσοι μετακινούνται σε χιόνια και παγετό
Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις και παγετός:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, είτε λόγω πλημμυρικών υδάτων είτε λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. [www.astynomia.gr](http://www.astynomia.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.






































































































