Η κατάσταση του 18χρονου Μάριου, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο, συνεχίζει να βελτιώνεται σταθερά.
Ο 18χρονος Μάριος, που πριν από τρεις εβδομάδες υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο νοσοκομείο «Le Molinette» στο Τορίνο της Ιταλίας, δείχνει καθημερινά σημάδια σημαντικής προόδου.
Όπως αναφέρει το νοσοκομείο της πόλης στη βόρεια Ιταλία σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (08.12.2025), «ο νεαρός παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η πορεία του εμφανίζει σταθερή και αξιοσημείωτη βελτίωση».
Ο Μάριος πάσχει από το σπάνιο γενετικό σύνδρομο Allagille και είχε φτάσει στην Ιταλία σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
Η άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών
«Αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι Έλληνες γιατροί της μονάδας εντατικής θεραπείας επικοινώνησαν άμεσα με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα, ζητώντας την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ιταλία για επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος», σημειώνει το ιταλικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Παράλληλα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τέθηκε αμέσως σε επιφυλακή, όμως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν επανειλημμένα την αερομεταφορά, καθυστερήσεις που ήταν κρίσιμες για τη ζωή του Μάριου».
Τελικά, το αεροσκάφος κατάφερε να απογειωθεί από την Πάτρα και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Πίζα. Από εκεί στάλθηκε ασθενοφόρο από το Τορίνο, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα χρήσης ελικοπτέρου για τη μεταφορά.
Η μάχη με τον χρόνο μέχρι την πολύωρη επέμβαση
Όπως τονίζει το «Le Molinette», ο οδηγός, το ιατρικό προσωπικό και οι νοσηλευτές του ασθενοφόρου «κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταρρακτώδεις βροχές και πλημμυρισμένους δρόμους» μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. «Στη 1:30 τα ξημερώματα ο νεαρός εισήχθη τελικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ η μητέρα του, με τη στήριξη του Ελληνικού Προξενείου της Τοσκάνης, έφτασε στο Τορίνο λίγες ώρες αργότερα».
Ο ασθενής σταθεροποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός αναζήτησης υπερεπείγοντος συμβατού μοσχεύματος. Το μόσχευμα εντοπίστηκε 48 ώρες αργότερα, χάρη στη γενναιοδωρία μιας οικογένειας από περιοχή του ιταλικού Βορρά.
Λιγότερο από 60 ώρες μετά την άφιξή του στην Ιταλία, η κατάσταση του 18χρονου είχε επιδεινωθεί δραματικά, οδηγώντας στην άμεση εισαγωγή του στο χειρουργείο του μεταμοσχευτικού κέντρου του «Le Molinette». Την κρίσιμη επέμβαση ανέλαβε ο καθηγητής Ρενάτο Ρομανιόλι και η ομάδα του. Η επέμβαση διήρκεσε εννέα ώρες και η λειτουργικότητα του μοσχεύματος αποκαταστάθηκε γρήγορα, αποτρέποντας μοιραία κατάληξη από ηπατική ανεπάρκεια!
Η διεθνής συνεργασία που έκανε το αδύνατο να μοιάζει εφικτό
Χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια των γιατρών και στην καίρια συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας, επιτεύχθηκε κάτι που μέχρι λίγες ώρες πριν φαινόταν αδύνατο.
«Πρόκειται για μία ιστορία που αποτελεί παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, ιατρικής τεχνογνωσίας και ανθρώπινης γενναιοδωρίας. Με αυτές τις δυνάμεις ξεπεράστηκαν ακόμη και τα εμπόδια της κακοκαιρίας, επιτρέποντας να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου», δήλωσε ο υπεύθυνος υγείας της περιφέρειας του Πεδεμόντιου, όπου βρίσκεται το Τορίνο.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.








































































































