Σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό έως την Παρασκευή
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε νέα μέτρα
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Σαντορίνης και των Κυκλάδων οδήγησε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στη Θήρα, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό έως και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, η οποία αξιολόγησε τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τους σεισμούς στην περιοχή.
Συνεδρίαση με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά από προσεκτική ανάλυση όλων των στοιχείων, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν σε ομόφωνο συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η τρέχουσα κατάσταση των σεισμών
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα:
- Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, παραμένει σταθερή. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είχε μέγεθος 5.2 Ρίχτερ.
- Οι σεισμοί προέρχονται από υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν έχουν σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
- Η σεισμική δραστηριότητα μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Οι αρμόδιες Επιτροπές εξέδωσαν συστάσεις προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών που επηρεάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα. Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.
- Να μην πλησιάζουν εγκαταλελειμμένα ή παλαιά κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να αφαιρέσουν επικίνδυνα αντικείμενα από τα κτίρια τους, όπως βαριά κρεμαστά αντικείμενα και ψευδοροφές, καθώς και να αδειάσουν τις πισίνες από το νερό.
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα σε σημεία με απότομες κλίσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.
- Να απομακρύνονται άμεσα από τις ακτές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή
Ως μέτρο πρόληψης, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων στη Θήρα, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση και να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.