Πιτόγυρο 4 κιλών: ο Έλληνας που κέρδισε τους Βρετανούς
Ο Ηλίας Γεωργάτος, Έλληνας από την Κεφαλονιά, έκανε τη δική του επιτυχημένη πορεία στο Λονδίνο, μεταφέροντας την ελληνική κουλτούρα και γεύση. Μέσα σε λίγα χρόνια, από μετανάστης έγινε ιδιοκτήτης του “Pittagoras“, ενός γυράδικου που μαγνητίζει τους Βρετανούς με τα μοναδικά του πιάτα – και, φυσικά, τον τεράστιο γύρο των 4 κιλών.
Μια πρόκληση που τραβάει τα βλέμματα
«Όταν έφυγα από την Ελλάδα το 2018, η οικονομική κρίση είχε φτάσει στο ζενίθ της. Ξεκινώντας τον “Pittagoras” πριν από 3,5 χρόνια, στόχος μου ήταν να προσφέρω αυθεντική ελληνική γεύση. Η ιδέα για τον γύρο των 4 κιλών γεννήθηκε για να δημιουργήσω κάτι μοναδικό: όποιος μπορεί να τον φάει σε 15 λεπτά, τον απολαμβάνει δωρεάν· διαφορετικά, κοστίζει 50 λίρες», αναφέρει ο Ηλίας. Με τη βοήθεια των social media, η πρόκληση αυτή έγινε viral, ενισχύοντας τη φήμη του μαγαζιού.
Όπως λέει, οι Άγγλοι έχουν αγκαλιάσει θερμά την ελληνική κουζίνα και του εκφράζουν συχνά την αγάπη τους: «Πολλοί μας λένε ότι ο γύρος μας τους θυμίζει τις καλύτερες διακοπές τους στην Ελλάδα».
Η παράδοση του σουβλακιού από γενιά σε γενιά
Ο Ηλίας μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, όπου ο πατέρας του διατηρούσε ένα παραδοσιακό σουβλατζίδικο. «Ο παππούς μου ήταν ο πρώτος που έφερε το σουβλάκι στο νησί το 1956, και ο πατέρας μου συνέχισε την παράδοση με τα καταστήματα “Τσιλίκος”. Όταν ήρθα στο Λονδίνο, σκεφτόμουν να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, αλλά η αγάπη για τον γύρο με έφερε πίσω στις ρίζες μου», παραδέχεται.
Σήμερα, ο “Pittagoras” διαθέτει ήδη δύο καταστήματα, ενώ ετοιμάζονται δύο ακόμα, στο Canary Wharf και στο London Fields, επεκτείνοντας την παρουσία του στην καρδιά του Λονδίνου.
Η οικογένεια στο επίκεντρο
Η οικογένεια αποτελεί πυλώνα στη ζωή και την επιχειρηματικότητα του Ηλία. «Ο γιος μου λατρεύει τον γύρο και έρχεται συχνά στο μαγαζί. Η κόρη μου προτιμά το σουβλάκι κοτόπουλο, ενώ η σύζυγός μου, Ελένη, είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα. Μέσω του φαγητού μας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη μαγεία της Ελλάδας στους Βρετανούς», τονίζει.
Μάλιστα, ο Ηλίας είχε τη χαρά να παρουσιάσει τον γύρο στο σχολείο του γιου του κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης. «Ήταν υπέροχο να μοιραστώ τις γεύσεις και τις παραδόσεις μας με τα παιδιά. Ήταν μια στιγμή περηφάνιας για εμένα».
Συνεργασία που έκανε τη διαφορά
Η συνεργασία του Ηλία με τον Ιταλό συνέταιρό του, Gianni Perillo, υπήρξε καθοριστική. «Ο Gianni μοιράζεται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και την επιχειρηματικότητα. Μαζί πετύχαμε τόσα πολλά χωρίς εξωτερικούς επενδυτές, βασιζόμενοι μόνο στη δουλειά μας. Το όνειρό μας είναι να φτάσουμε τα δέκα καταστήματα έως το 2027», εξηγεί.
Η κοινή φιλοσοφία και οι παρόμοιες κουλτούρες τους βοήθησαν να φέρουν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο Λονδίνο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.