Ο πατέρας του μικρού βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όταν ο 5χρονος γιος του έπεσε πάνω σε μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ μάθαινε ποδήλατο σε πάρκο του Μιλάνου, με τραγική κατάληξη. Η υπόθεση προκάλεσε έντονες συζητήσεις γύρω από τα όρια της γονικής ευθύνης και τον νομικό χειρισμό ατυχημάτων με παιδιά.
Τραγικό ατύχημα σε πάρκο του Μιλάνου
Το περιστατικό συνέβη σε έναν δημόσιο κήπο της ιταλικής πόλης, όπου ο μικρός συνήθιζε να παίζει. Όπως αναφέρει η *Corriere della Sera*, εκείνη την ημέρα ο πατέρας του τον είχε συνοδεύσει για να του μάθει να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Το παιδί, κατά τις πρώτες του προσπάθειες, συνάντησε στο διάβα του δύο ηλικιωμένες κυρίες που έκαναν τη βόλτα τους.
Η μία από τις δύο γυναίκες, 87 ετών, βρισκόταν εκεί με έναν 74χρονο φίλο της όταν το παιδί έπεσε πάνω της με το ποδήλατο. Η σύγκρουση την έριξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο πεζοδρόμιο. Παρόλο που η γυναίκα διαβεβαίωσε ότι ήταν καλά, ο πατέρας –που ήταν μπροστά στο περιστατικό– κάλεσε ασθενοφόρο. Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και, παρά την άμεση ιατρική βοήθεια, κατέληξε λίγο αργότερα.
Το ποδήλατο και οι ευθύνες του γονέα
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο 5χρονος «έχασε τον έλεγχο» του ποδηλάτου και συγκρούστηκε με την ηλικιωμένη «με μέτρια ταχύτητα». Το όχημα δεν είχε σταθεροποιητές (βοηθητικές ρόδες), γεγονός που αξιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς ως ένδειξη αμέλειας εκ μέρους του πατέρα. Το βασικό νομικό επιχείρημα ήταν ότι η παράλειψη πρόληψης ενός συμβάντος, όταν κάποιος έχει τη νομική υποχρέωση να το αποτρέψει, ισοδυναμεί με την πρόκλησή του.
Έρευνα της εισαγγελίας και νομικές συνέπειες
Η τραγική απώλεια της ηλικιωμένης γυναίκας οδήγησε την Εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος. Ο πατέρας του παιδιού τέθηκε υπό έλεγχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ιταλικού ποινικού κώδικα. Οι αρχές υποστήριξαν πως δεν είχε «εποπτεύσει επαρκώς» μια «εγγενώς επικίνδυνη δραστηριότητα», καθώς άφησε ένα παιδί να οδηγήσει ένα ποδήλατο –έστω και μικρό– χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει τον κίνδυνο για τους γύρω του.
Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ένα όχημα, ακόμα και παιδικό, μπορεί να αποτελέσει απειλή στα χέρια κάποιου που δεν έχει την ικανότητα να το χρησιμοποιεί υπεύθυνα. Ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον περιλαμβάνει «ευάλωτες ομάδες» όπως ηλικιωμένους ή άλλα μικρά παιδιά.
Οι πιθανές κυρώσεις και η αποζημίωση
Αν ο πατέρας κρινόταν ένοχος, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης αλλά και οικονομική αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ προς την οικογένεια της ηλικιωμένης. Η μόνη του άμυνα θα ήταν να αποδείξει πως ήταν αντικειμενικά αδύνατο να προβλέψει ή να αποτρέψει την τραγική εξέλιξη του περιστατικού.
Η τελική απόφαση του δικαστηρίου
Τελικά, ο δικαστής Luigi Iannelli του δικαστηρίου του Μιλάνου απάλλαξε τον άνδρα από κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το συμβάν και οι συνέπειές του δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Επισήμανε ότι ο πατέρας δεν είχε τρόπο να αντιδράσει εγκαίρως και να αποτρέψει τη σύγκρουση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.