Μόδα γίνεται στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια το ελληνικό γιαούρτι.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, υπάρχει υπερδιπλασιασμός των μεριδίων και των εξαγωγών προς τη γείτονα, ενώ ήδη επτά ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εξάγουν προϊόντα γιαουρτιού στην Ιταλία.
Η Vivartia προχώρησε πριν από ένα χρόνο στη σύναψη συνεργασίας με την Granarolo, τη μεγαλύτερη ιταλική γαλακτοβιομηχανία.
Το ελληνικό γιαούρτι βρίσκει στήριγμα στην τάση των Ιταλών καταναλωτών για υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ το γεγονός ότι Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονται κοντά, κάνει τις εξαγωγές πιο εύκολες και πιο φθηνές, καθιστώντας το ελληνικό γιαούρτι προϊόν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό στην ιταλική αγορά.
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ξεπέρασε το 2013 το 1,67 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά καταναλώνουν έκαστο 14 κιλά γιαούρτι τον χρόνο.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 οι εξαγωγές έσπασαν ρεκόρ, φτάνοντας σε αξία τα 28,77 εκατ. ευρώ την ώρα που ο όγκος των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού προς την Ιταλία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί το ίδιο διάστημα, αφού από 3,44 εκατ. κιλά το 2010 έφτασαν τα 7,56 εκατ. κιλά το 2013, για να διαμορφωθούν σε 9,56 εκατ. κιλά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014.
Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη προμηθεύτρια χώρα της Ιταλίας σε γιαούρτι. Δεύτερο είναι το γιαούρτι αυστριακής προέλευσης, ενώ πρώτη σε προμήθεια γιαουρτιού της Ιταλίας είναι η Γερμανία, με εξαγωγές αξίας 78,43 εκατ. ευρώ και μερίδιο 47,27%.
Το μερίδιο του ελληνικού γιαουρτιού ήταν 8,69% το 2012, αυξήθηκε σε 11,31% το 2013 και το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε σε 17,34%.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.