Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις διακηρύξεις περί σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, βλέπει τα οικονομικά της να καταρρέουν. Επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τα χρέη της αυξήθηκαν με εκρηκτικούς ρυθμούς, υπενθυμίζοντας την ευαγγελική φράση: «Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι».
Εκρηκτική αύξηση των χρεών επί Μητσοτάκη
Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας, το κόμμα της ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η οικονομική διαχείριση παραμένει ελλειμματική και τα χρέη αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οικονομικές υποχρεώσεις εκτοξεύθηκαν:
- Τα συνολικά χρέη του κόμματος έχουν υπερδιπλασιαστεί.
- Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες από 225,3 εκατ. ευρώ το 2016 έφτασαν στα 531 εκατ. ευρώ το 2023.
- Η οικονομική διαχείριση παραμένει ζημιογόνα, με το κόμμα να καταγράφει ελλείμματα δεκάδων εκατομμυρίων κάθε έτος.
- Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο για να περιοριστεί αυτή η πορεία ή να αρχίσει η αποπληρωμή των χρεών.
Σοκαριστικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2024
Ο πιο πρόσφατος ισολογισμός για τη χρήση του 2024, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, φέρνει στην επιφάνεια τη σοβαρότητα της κατάστασης: τα συσσωρευμένα χρέη ανέρχονται σε 541,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 54 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, το χρέος βρισκόταν στα 239,39 εκατ. ευρώ. Από τότε έχει αυξηθεί κατά 126,3%.
Αντιθέσεις ανάμεσα σε λόγια και πράξεις
Η εικόνα αυτή βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα λόγια του πρωθυπουργού και των στελεχών του, οι οποίοι μιλούν για «νοικοκυρεμένη δημοσιονομική διαχείριση». Όμως το ίδιο τους το κόμμα δείχνει το αντίθετο:
- Τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται δραματικά, ενώ τα έσοδα παραμένουν ασθενικά.
- Το 2016, τα έξοδα ήταν 6,1 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 6,2 εκατ.
- Το 2023, τα έξοδα ανήλθαν σε 71,2 εκατ. ευρώ και τα έσοδα σε μόλις 18,4 εκατ.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ εμφάνισε για άλλη μία χρονιά ζημίες, με «τρύπα» 52,8 εκατομμύρια ευρώ.
Καμία προοπτική εξυγίανσης
Η οικονομική πορεία του κόμματος θυμίζει περισσότερο ιδιωτική επιχείρηση σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, παρά οργανισμό που διεκδικεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η συνεχιζόμενη αύξηση των εξόδων και η απουσία σταθερής πηγής εσόδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη κάθε προσπάθεια ανάσχεσης του χρέους.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο εξυγίανσης ή χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Αντιθέτως, οι δείκτες δείχνουν πως η ΝΔ βαδίζει ολοταχώς προς μια ακόμη πιο προβληματική οικονομική πραγματικότητα.
Η αντίθεση ανάμεσα στις κυβερνητικές δηλώσεις περί ανάπτυξης και τη δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη συνέπεια λόγων και έργων.
Πηγή: sofokleousin.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.