Το λούπινο, ένα ξεχασμένο όσπριο με μεγάλη διατροφική αξία, αξίζει μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα περισσότερα όσπρια και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το όσπριο με ιστορία και παγκόσμια παρουσία
Γνωστό και ως το «κρέας του φτωχού», το λούπινο είναι στρογγυλό, πλατύ και θυμίζει φασόλι στην όψη. Η κατανάλωσή του έχει ιστορικές ρίζες, από τη Μάνη και την Κρήτη μέχρι το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα, αλλά και σε άλλες γωνιές του κόσμου, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ασία. Σύμφωνα με τον Λουκιανό, το λούπινο δεν έλειπε ποτέ από τα δείπνα της θεάς Εκάτης.
Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με τα φασόλια, τα ρεβίθια, τις φακές και τη φάβα. Ωστόσο, παραμένει σχετικά άγνωστο, παρόλο που δεν υστερεί σε θρεπτική αξία.
Ένας διατροφικός θησαυρός
Το λούπινο είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, με σημαντικά ποσοστά ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου, ψευδάργυρου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, ενώ ένα φλιτζάνι του καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το λούπινο είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου – κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 90mg, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 22% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για ενήλικες. Παράλληλα, περιλαμβάνει καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καθώς και φυτοστερόλες με ευεργετική επίδραση στη χοληστερίνη.
Κατάλληλο για πολλές διατροφικές ανάγκες
Το λούπινο είναι ιδανική επιλογή για διαβητικούς, για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή με στόχο την απώλεια βάρους. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φτωχό σε λιπαρά και δεν περιέχει γλουτένη. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικό για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου.
Πώς να καταναλώσετε τα λούπινα
Στην Ελλάδα, συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο. Καταναλώνεται συχνά «ξεφλουδίζοντας» το φλοιό: με τα δόντια ανοίγουμε ένα μικρό σημείο και πιέζουμε για να βγει ο σπόρος. Πολλοί, ωστόσο, προτιμούν να τα τρώνε μαζί με τον φλοιό.
Μπορούν να αλεστούν σε αλεύρι για παρασκευή ψωμιού, αλλά και να μαγειρευτούν – αρκεί να ξεπικριστούν πρώτα. Η διαδικασία περιλαμβάνει μούλιασμα και βράσιμο με συχνές αλλαγές νερού, ώστε να απομακρυνθεί η πικράδα και οι αλκαλοειδείς ουσίες, που σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικές.
Πριν την κατανάλωση
Αν έχετε αλλεργίες σε τρόφιμα, είναι καλό να συμβουλευτείτε πρώτα διατροφολόγο ή ιατρό, πριν τα δοκιμάσετε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.