Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βούτυρο;
Το βούτυρο επιστρέφει δυναμικά στη διατροφή μας, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες θεωρούνταν ανθυγιεινό. Οι διατροφικές τάσεις, όπως η κετογονική δίαιτα και το bulletproof coffee, βοήθησαν στην αποκατάσταση της φήμης του. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα: είναι το βούτυρο ωφέλιμο για την υγεία και τι συμβαίνει όταν το καταναλώνουμε καθημερινά;
Τι είναι το βούτυρο και πόσο υγιεινό είναι;
Το βούτυρο παράγεται από το λίπος του γάλακτος, το οποίο διαχωρίζεται από το βουτυρόγαλα μέσω ανάδευσης. Μπορεί να προέρχεται από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα ή βουβάλια και αποτελείται από λίπος, στερεά γάλακτος και νερό.
Αν κάποιος ρωτήσει “Είναι το βούτυρο υγιεινό;” η απάντηση είναι: “Σε σύγκριση με τι;” Η διατροφή δεν είναι άσπρο-μαύρο. Δεν είναι πιο υγιεινό από το ελαιόλαδο, αλλά μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις ταμπέλες στα τρόφιμα και να εστιάζουμε στο πώς κάθε τροφή ταιριάζει στο σύνολο της διατροφής μας.
Μια επιστημονική ανασκόπηση έδειξε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βουτύρου και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων ή διαβήτη. Ωστόσο, οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα, όπως αυτά από φυτικά έλαια.
Τι συμβαίνει αν τρως βούτυρο καθημερινά
Το βούτυρο χαρίζει πλούσια γεύση στα φαγητά και συμβάλλει στη σωστή υφή των αρτοσκευασμάτων. Όμως, εκτός από γεύση, έχει και επιπτώσεις στον οργανισμό.
1. Αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων
Όπως όλα τα λίπη, έτσι και το βούτυρο έχει υψηλή θερμιδική αξία: μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 100 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους. Ειδικά στα εστιατόρια, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για να ενισχύσει τη γεύση, αυξάνοντας τις θερμίδες των γευμάτων.
2. Αυξάνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς το 63% του λίπους του είναι κορεσμένο. Μια κουταλιά περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, τα οποία σχετίζονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς να καταναλώνεις το βούτυρο με ισορροπία
Το βούτυρο μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε την πρόσληψή του στις προσωπικές μας διατροφικές ανάγκες και στο ιατρικό μας ιστορικό.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή προδιαβήτη ίσως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί πιο συχνά φυτικά έλαια. Αντίθετα, ένα άτομο που προσπαθεί να ξεπεράσει φοβίες σχετικά με τις τροφές μπορεί να ωφεληθεί από τη σταδιακή ενσωμάτωση του βουτύρου στη διατροφή του.
Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές προτείνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών πρέπει να είναι κάτω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ η American Heart Association συστήνει ακόμη χαμηλότερο όριο (5-6%).
Ποιος πρέπει να το αποφεύγει
Άτομα με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση βουτύρου, προτιμώντας πιο υγιεινές εναλλακτικές. Επίσης, όσοι έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς.
Αν η διατροφή σας περιλαμβάνει ήδη πολλά γαλακτοκομικά και ζωικά λίπη, η προσθήκη επιπλέον βουτύρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να καταναλώνεται με φειδώ και να συνδυάζεται κυρίως με φυτικές τροφές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.