Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού δεν είναι απλώς μια αισθητική λεπτομέρεια – μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη διατροφή της κότας και την ποιότητα του αυγού. Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι κρόκοι είναι πιο πορτοκαλί και άλλοι πιο ανοιχτοί, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.
Τι δείχνει το χρώμα του κρόκου;
Αρκετοί γνωρίζουν ότι τα περισσότερα αυγά που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ έχουν έναν χλωμό, κιτρινωπό κρόκο. Αυτό το ανοιχτό χρώμα αποτελεί συχνά ένδειξη κακής διατροφής της κότας. Αντίθετα, ένας πιο σκούρος, πορτοκαλί κρόκος υποδηλώνει πλούσια και φυσική διατροφή, άρα και καλύτερη ποιότητα αυγού.
Όπως δείχνει και η παρακάτω φωτογραφία, η διαφορά στο χρώμα είναι εμφανής. Αν βλέπατε αυτούς τους τρεις κρόκους, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο πιο υγιεινός;
Το πιο θρεπτικό αυγό
Ο κρόκος Νο 1 είναι ο πιο υγιεινός. Όσο πιο σκούρο και γεμάτο είναι το πορτοκαλί χρώμα, τόσο πιο πιθανό είναι το αυγό να περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για αυγά που προέρχονται από κότες με σωστή διατροφή και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Τι μας λέει το ασπράδι για τη φρεσκάδα
Το ασπράδι ενός αυγού αποτελεί περίπου το 67% του συνολικού του βάρους και περιέχει πάνω από τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης. Με το πέρασμα του χρόνου, η υφή του αλλάζει. Στα φρέσκα αυγά είναι πιο συνεκτικό, ενώ όσο παλιώνει το αυγό, το ασπράδι γίνεται πιο υδαρές και απλώνει περισσότερο.
Η διατροφή της κότας καθορίζει τον κρόκο
Το χρώμα του κρόκου σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή της κότας. Κότες που τρέφονται κυρίως με καλαμπόκι παράγουν αυγά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, ενώ όσες καταναλώνουν σιτάρι ή κριθάρι γεννούν αυγά με πιο αχνό κίτρινο.
Ο κρόκος δεν αλλάζει στο μαγείρεμα
Αξίζει να γνωρίζετε ότι το χρώμα του κρόκου δεν αλλάζει όταν το αυγό μαγειρευτεί. Επομένως, μπορείτε πάντα να αναγνωρίζετε ένα θρεπτικότερο αυγό από την πρώτη ματιά: όσο πιο έντονα πορτοκαλί, τόσο καλύτερα!
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.