Ο Θανάσης Μαρτίνος, ο γνωστός «εφοπλιστής της Γλυφάδας», έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή πορεία στη ναυτιλία, την επιχειρηματικότητα και τη φιλανθρωπία. Με καταγωγή από την Αρκαδία και την Κεφαλονιά, χτίζει από τη δεκαετία του ’70 μια αυτοκρατορία 74 πλοίων, ενώ προσφέρει αθόρυβα σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο σε ολόκληρη τη χώρα.
Αρχές και οικογενειακές ρίζες
Ο Θανάσης Μαρτίνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950. Ο πατέρας του, Ιωάννης, κατάγεται από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας και η μητέρα του Αθηνά (Νουνού) από την Κεφαλονιά και την Ελευσίνα. Από το 1971 ξεκινά να εργάζεται στην οικογενειακή εταιρεία «Thenamaris Ships Management», που είχε ιδρύσει η μητέρα του. Το 1974 ολοκληρώνει τις σπουδές του στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και στα Οικονομικά στην Αθήνα.
Το 1975 η Thenamaris διαχειρίζεται ήδη 36 πλοία, με συνολική χωρητικότητα 850.000 τόνων. Το 1991, ο Θανάσης Μαρτίνος αποφασίζει να χαράξει δική του πορεία, ιδρύοντας την EastMed, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας, με 74 ποντοπόρα πλοία, 180 στελέχη στα γραφεία και 1.500 ναυτικούς.

Οικογενειακή ζωή και τοπική ταυτότητα
Ο Μαρτίνος είναι παντρεμένος από το 1974 με τη Μαρίνα Μαρτίνου, που κατάγεται από την Άμπλιανη Ευρυτανίας. Μαζί έχουν δύο κόρες, τη Γεωργία, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, και τη Μαρίνα. Ζουν μόνιμα στη Γλυφάδα, γεγονός που ο ίδιος επισημαίνει:
«Αν παλιά λέγαμε ότι είναι οι εφοπλιστές της Χίου, της Άνδρου της Κεφαλληνίας, εμείς είμαστε οι εφοπλιστές της Γλυφάδας»
Οι ρίζες του πατέρα και η αρχή της ναυτιλιακής διαδρομής
«Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την ορεινή Γορτυνία, από τη Στεμνίτσα. Και η Αρκαδία έβγαζε ανθρώπους σώφρονες και καλούς εμπόρους. Οπότε θεωρώ ότι αυτή η κληρονομιά του πατέρα μας και το DNA του το αξιοποιήσαμε και είμαστε σώφρονες συντηρητικοί και καλοί έμποροι προσπαθώντας να εκμεταλλευόμαστε τους κύκλους της ναυτιλίας, με τα πάνω και τα κάτω της, αναφέρει το newmoney.gr».
Το 1964, όταν η οικογένεια Μαρτίνου αγόρασε το πρώτο πλοίο, το φορτηγό «Θανάσης», ο ίδιος ήταν μόλις 15 ετών:
«Ασχολούμην, μέρος του χρόνου μου, με τη Ναυτιλία και κυρίως κράταγα το ταμείο του πλοίου και έκανα επισκέψεις σε επισκευές. Είχα ενδιαφέρον για τη ναυτιλία ως χόμπι. Έκανα και σκασιαρχείο από το σχολείο και πήγαινα στο Πέραμα και έβλεπα επισκευές. Όταν στα 18 μου χρόνια πήγα για σπουδές στο Λονδίνο, η Ναυτιλία έγινε πλήρους απασχόλησης εργασία για εμένα».

Η αγορά του πρώτου πλοίου και η επιρροή της μητέρας
«Τα φορτηγά πλοία ασκούσαν πάντοτε μία γοητεία σε πολλούς Έλληνες που ασχολήθηκαν με τη ναυτιλία. Το πλοίο σου δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας. Το πλοίο συνδυάζει την εμπορική δραστηριότητα, το αίσθημα της περιπέτειας, το αίσθημα του ανταγωνισμού. Είναι στο DNA μας η ναυτιλία.
Το πρώτο πλοίο αγοράστηκε με την παρότρυνση της μητέρας μου. Κόστισε 100 χιλιάδες λίρες, μικρό ποσό. Το “Θανάσης” πρώην “Mary Livanos” ήταν 10 χιλιάδων τόνων, ατμόπλοιο του 1949. Ανήκε στην εταιρεία του Νικολάου Λιβανού. Μεσολάβησε ο θείος ο καπετάν Πριόβολος Μεθενίτης τον οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Λιβανός αφού τον είχε καπετάνιο στα πλοία του.
Τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Μονακό και έκλεισε η συμφωνία. Ένα πλοίο με πολλά προβλήματα και περιπέτειες από την αρχή. Δεν έβγαλε χρήματα. Το κρατήσαμε έξι χρόνια. Δεν χάσαμε ούτε κερδίσαμε. Κερδίσαμε σε γνώσεις».
«Η μητέρα μου, με καταγωγή από τη Κεφαλονιά ήταν εκείνη που έπεισε τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν εύπορος έμπορος, να επενδύσει στη ναυτιλία. Ξεκινήσαμε με τρία πλοία, χωρίς δάνεια. Είμαστε τυχεροί γιατί η μητέρα μας μάς ενέπνευσε την αγάπη για τη θάλασσα.
Όταν ξεκινήσαμε είμαστε πολλοί νέοι. Η μητέρα μας μιλούσε με τις τράπεζες και τις έπειθε να δανείζουν σε 20άρηδες όπως ήμασταν εμείς».
Η δημιουργία της Thenamaris και η ανεξαρτητοποίηση
Αρχικά, τα δύο πρώτα πλοία της οικογένειας διαχειριζόταν η επιχείρηση του καπετάν Μεθενίτη και η Kronos Shipping του Δημήτρη Λεμού. Όμως το 1971, η Αθηνά Μαρτίνου πήρε τη διαχείριση στα χέρια της και μαζί με τα παιδιά της ίδρυσε την Thenamaris. Σύντομα αγόρασαν και τρίτο πλοίο και μέχρι το 1975, η εταιρεία διέθετε ήδη 36 πλοία.
Ο Θανάσης Μαρτίνος εργάστηκε εκεί ως το 1991, οπότε και αποφάσισε να ιδρύσει την EastMed:
«Ο διαχωρισμός των πλοίων έγινε όταν ήμουν 40 χρονών. Μου αναλογούσαν 15 πλοία χωρίς να έχουν χρέη όπως το ίδιο συνέβαινε με όλη τη Thenamaris. Είχαμε πολλά παιδιά οπότε ήταν καλή απόφαση να ανεξαρτητοποιηθούμε. Όμως ακολουθήσαμε και ακολουθούμε και οι τρεις συντηρητική φιλοσοφία με προσεκτικά ανοίγματα».
Το 1997 ο Ανδρέας Μαρτίνος ιδρύει τη Minerva-Αθηνά, τιμώντας τη μητέρα τους. Στην Thenamaris παρέμεινε ο μικρότερος αδελφός, Ντίνος.
«Σήμερα υπάρχει διάδοχη κατάσταση και στις τρεις εταιρείες. Τα ανίψια μου, παιδιά των δύο αδελφών μου είναι ηλικίας γύρω στα 40 έτη. 35-40 ετών. Είναι άξια. Όπως και τα ανίψια μου, της αδελφής μου τα παιδιά ασχολούνται και αυτά με τη ναυτιλία και την πλοιοκτησία».
Διακρίσεις και τιμητικές διακρίσεις
Στις 24 Απριλίου 2015, τιμάται με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απονέμει τον τίτλο του Άρχοντα Εξάρχου. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από πολλές Μητροπόλεις, ανάμεσα στις οποίες:
- Το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο
- Τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνα από τον Πειραιά
- Τον χρυσό Σταυρό του Ευαγγελιστή Λουκά από τη Θήβα
- Το Μέγα Παράσημο του Αγίου Γεωργίου από τη Μονή Ξενοφώντος
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου. Την ίδια χρονιά, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζεται Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, με εγκατάσταση στις Καρυές στις 14 Νοεμβρίου.
Σημαντική φιλανθρωπική δράση
Πέρα από την επαγγελματική του πορεία, ο Θανάσης Μαρτίνος έχει αναπτύξει έντονη και ουσιαστική φιλανθρωπική δραστηριότητα. Μαζί με τη σύζυγό του, ίδρυσαν την «Αιγέας ΑΜΚΕ» το 2015, ενισχύοντας με δωρεές νοσοκομεία, σχολεία, ναούς, αλλά και μικρές κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα, μαζί με τα αδέρφια του, ίδρυσε την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» στο πλαίσιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πολλές φορές η βοήθειά του φτάνει σε άτομα που αντιμετωπίζουν άμεση ανάγκη, όπως η διάσωση ενός αστέγου.
Όπως σημειώνει και το inboxnews.gr, η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη και ο ίδιος παραμένει ταπεινός, συνεχίζοντας να προσφέρει σιωπηλά, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων εθνικών ευεργετών.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.
































![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)





























































![Alldaynews.gr Χαμός σε Βάφτιση! Η Νονά έκανε Λάθος το όνομα του παιδιού προκαλώντας… εγκεφαλικό στη μάνα[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2023/08/vaftisi-360x180.jpg)







