Ο Θανάσης Καναούτης, ένας 19χρονος από το Περιστέρι, έχασε τη ζωή του το καλοκαίρι του 2013, όταν επιβιβάστηκε σε τρόλεϊ χωρίς εισιτήριο. Το περιστατικό, που κατέληξε σε τραγωδία, συγκλόνισε την κοινή γνώμη και παραμένει στη μνήμη πολλών ως μια ωμή υπενθύμιση των ταξικών ανισοτήτων και της υπερβολικής αυστηρότητας απέναντι στους πιο αδύναμους.
Μια σύγκρουση που κατέληξε σε θάνατο
Στις 13 Αυγούστου 2013, ο 19χρονος Θανάσης επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ 12 χωρίς να έχει εισιτήριο. Η σύγκρουση με τον ελεγκτή ήταν αναπόφευκτη. Ο έλεγχος εισιτηρίων εξελίχθηκε γρήγορα σε καβγά, με τους αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν επιθετική συμπεριφορά τόσο από τον ελεγκτή όσο και από τον οδηγό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Θανάσης δέχθηκε λεκτική και σωματική πίεση, πριν τον πετάξουν έξω από το όχημα.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο 19χρονος εκλιπαρούσε, λέγοντας:
«Είμαι άνεργος, κι εγώ και η οικογένειά μου. Δεν έχω χρήματα, ούτε για το εισιτήριο, ούτε για το πρόστιμο».
Ένα παιδί που μεγάλωσε στο Περιστέρι και εξαρτιόταν καθημερινά από τα δημόσια μέσα μεταφοράς, βρέθηκε στο στόχαστρο γιατί δεν είχε να πληρώσει ένα εισιτήριο. Το τέλος ήταν τραγικό: έπεσε από το τρόλεϊ και έχασε τη ζωή του. Για κάποιους, ήταν ένα απλό «μάθημα» στους «τζαμπατζήδες». Για άλλους, ήταν μια κραυγαλέα αδικία.
Διαμαρτυρίες και κοινωνική οργή
Το γεγονός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με διαδηλώσεις στο Περιστέρι και παρεμβάσεις σε σταθμούς και οχήματα των ΜΜΜ. Η υπόθεση Καναούτη συνδέθηκε με το ευρύτερο πρόβλημα της ταξικής καταστολής, όπως κατήγγειλαν ακτιβιστές και πολιτικές ομάδες.
«Χρέος μας να μην ξεχάσουμε κανέναν Θανάση», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα. Το συμβάν θεωρήθηκε από πολλούς ως σύμπτωμα ενός συστήματος που αδιαφορεί για τους αδύναμους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει όσους κερδίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Τι λέει ο πατέρας του Θανάση
Ο Γιάννης Καναούτης, πατέρας του 19χρονου, μίλησε δημόσια για την απώλεια του γιου του και τη βαθιά αδικία που αισθάνεται:
«Έχασα το παιδί μου γιατί κάποιος αποφάσισε να το “παίξει καπετάνιος” για ένα ευρώ», δήλωσε στο newpost.gr. Περιέγραψε την οδύνη που βιώνει η οικογένειά του και διερωτήθηκε:
«Ήταν δέκα η ώρα το βράδυ. Είχε μπροστά του ένα παιδί χωρίς εισιτήριο. Εντάξει, έκανε λάθος το παιδί. Δεν μπορούσαν να το αφήσουν να φτάσει μέχρι το σπίτι; Θα το κατέβαζαν κάτω μέσα στη νύχτα; Για ένα ευρώ;»
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τι συνέβη
Σημαντική ήταν και η μαρτυρία του κ. Νίκου Καταλιού στον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA, ο οποίος επέβαινε στο ίδιο τρόλεϊ και προσπάθησε να παρέμβει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ελεγκτής Ν.Π. δεν δίστασε να χειροδικήσει εις βάρος του Θανάση:
«Το εξευτέλισαν, το προσβάλανε, του άσκησαν πίεση», τόνισε ο μάρτυρας.
Πρόσθεσε πως ο ελεγκτής έπιασε το μπλουζάκι του παιδιού και ότι τελικά τον έσπρωξαν έξω από το όχημα:
«Το παιδί το δολοφονήσανε, το σπρώξανε έξω το παιδί».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.