Η ένταση κλιμακώνεται στη Λατινική Αμερική, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιεί πλέον ανοιχτά την Κολομβία και την Κούβα, μετά την στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.
Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας και Κούβας
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, έστρεψε το βλέμμα του προς την Κολομβία και την Κούβα, απειλώντας δημόσια τις δύο χώρες μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο.
«Καλά θα κάνει να προσέχει» είπε για τον Πέτρο
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αμερικανική επιχείρηση, ο Τραμπ στράφηκε προσωπικά κατά του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο. «Καλά θα κάνει να προσέχει», είπε, κατηγορώντας τον ότι διατηρεί εργοστάσια παραγωγής κοκαΐνης.
«Έχει εργοστάσια όπου παρασκευάζει κοκαΐνη. (…) Παρασκευάζει κοκαΐνη και τη στέλνει στις ΗΠΑ, οπότε πραγματικά καλά θα κάνει να προσέχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο:
Υπό εξέταση και η Κούβα
Στην ίδια τοποθέτηση, ο Τραμπ έκανε ξεκάθαρο ότι η Κούβα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών. Ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να διευρύνει τη στρατηγική της πέρα από τα όρια της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας εμμέσως και την Αβάνα για ενδεχόμενη επέκταση της πίεσης από τις ΗΠΑ.
Δείτε το βίντεο:
Σκληρές δηλώσεις από τον Μάρκο Ρούμπιο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο Τραμπ. Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Κούβας έχει λόγους να ανησυχεί μετά τη σύλληψη Μαδούρο.
«Αν ζούσα στην Αβάνα και ήμουν μέρος της κυβέρνησης, τουλάχιστον θα ανησυχούσα», είπε, προσθέτοντας: «Η Κούβα είναι μια καταστροφή. Διοικείται από ανίκανους και ξεμωραμένους άνδρες».
Αντίδραση Κολομβίας και ανάπτυξη στρατευμάτων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, καταδίκασε την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση κατά της κυριαρχίας» της Λατινικής Αμερικής. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.
Δείτε το βίντεο:
Ο Πέτρο προχώρησε επιπλέον σε κίνηση ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, διατάσσοντας την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα.
Καταγγελίες από την Κούβα για τρομοκρατία
Η κυβέρνηση της Κούβας δεν έμεινε αμέτοχη στις εξελίξεις και αντέδρασε με έντονη ρητορική. Σε επίσημη ανακοίνωση, χαρακτήρισε την επέμβαση των ΗΠΑ «εγκληματική επίθεση» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «κρατική τρομοκρατία» κατά του λαού της Βενεζουέλας.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.



![Alldaynews.gr Ρίγη συγκίνησης από 20χρονο που έπιασε τον Σταυρό- Η τραγική του ιστορία[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2023/01/stavros_theofaneia-75x75.jpg)










![Alldaynews.gr Γιώργος Παπαδάκης: Δάκρυσε στον αέρα του Πρωινού[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2022/09/papadakis-75x75.jpg)






![Alldaynews.gr Ρίγη συγκίνησης από 20χρονο που έπιασε τον Σταυρό- Η τραγική του ιστορία[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2023/01/stavros_theofaneia-360x180.jpg)










![Alldaynews.gr Νεαρός στη λαϊκή τα “Χώνει” στα γερόντια: «Ρε μ@.@κες – Θα πεθάνετε ρε πάτε καλα;»[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2020/03/laiki-360x180.jpg)



![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)




![Alldaynews.gr Γιώργος Παπαδάκης: Δάκρυσε στον αέρα του Πρωινού[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2022/09/papadakis-360x180.jpg)
























































![Alldaynews.gr Ρίγη συγκίνησης από 20χρονο που έπιασε τον Σταυρό- Η τραγική του ιστορία[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2023/01/stavros_theofaneia-120x86.jpg)



