Ένα βίντεο 8 λεπτών που κυκλοφόρησε στα social media φέρνει αναστάτωση στην Κύπρο, αφήνοντας υπόνοιες για εμπλοκή του Νίκου Χριστοδουλίδη σε σκάνδαλο διαφθοράς. Το «Cyprus Daily News» μιλά για ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης που στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία.
Σάλος στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με καταγγελίες για μίζες
Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 ανέβηκε στα social media ένα βίντεο διάρκειας οκτώ λεπτών, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού.
Η αντίδραση από την πλευρά του Προέδρου ήταν άμεση και κατηγορηματική. Διέψευσε κάθε εμπλοκή, μίλησε για προϊόν μοντάζ και κάλεσε δημόσια οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη.
«Θέλω να καλέσω δημόσια τον οποιονδήποτε έχει στοιχεία που αφορούν άμεσο ή έμμεσο χρηματισμό μου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και κατά τη διάρκεια που είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα καταθέσει αμέσως στις αρμόδιες αρχές του κράτους». Και συνέχισε λέγοντας: «Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα. Σε κανένα μα σε κανένα δεν θα δώσω το δικαίωμα να κατηγορηθώ για θέματα διαφθοράς».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε επίσης ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας:
«Η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων την οποία ξεκίνησα από την πρώτη ημέρα θα τη συνεχίσω. Θα τη συνεχίσω γιατί είναι προς όφελος της χώρας μας. Και χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα».
Και πρόσθεσε: «Και είδαμε και σήμερα τα αποτελέσματα της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας».
Παρακάτω το σχετικό βίντεο, με την επιφύλαξη της αυθεντικότητας του περιεχομένου:
[https://twitter.com/EmilyTanalyst/status/2009242544262045697](https://twitter.com/EmilyTanalyst/status/2009242544262045697)
Η κυβέρνηση μιλά για στοχευμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η δημοσίευση του βίντεο είναι εσκεμμένη ενέργεια για να πληγεί η αξιοπιστία του Προέδρου και της κυβέρνησης, τη στιγμή που η Κύπρος έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.
Καταγγελίες για ρωσική εμπλοκή και επιχείρηση παραπληροφόρησης
Μια άλλη, πιο ανησυχητική διάσταση προσφέρει το ρωσόφωνο site «Cyprus Daily News», το οποίο κάνει λόγο για οργανωμένη ρωσική υβριδική επίθεση εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη και της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βίντεο περιλαμβάνει επεξεργασμένα πλάνα και αφήγηση που παρουσιάζει νυν και πρώην αξιωματούχους και επιχειρηματίες, οι οποίοι καταγγέλλουν σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το υλικό αυτό ανέβηκε από λογαριασμό στο Χ με το όνομα «Emily Thompson», φερόμενη ως ερευνήτρια πολιτικής και λέκτορας, με μόλις 312 ακόλουθους όταν ανέβηκε το βίντεο.
Η ταυτότητα της «Emily Thompson» και η προέλευση του λογαριασμού
Το Cyprus Daily News τονίζει ότι ο εν λόγω λογαριασμός δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022, με διαφορετικό όνομα, ενώ μόλις τον Δεκέμβριο του 2025 επιβεβαιώθηκε από την πλατφόρμα ως «Emily Thompson».
Η ίδια παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη ερευνήτρια για την αμερικανική πολιτική, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Μάλιστα, το μοναδικό δημόσιο στοιχείο που συνδέεται με το όνομά της είναι ένα άρθρο γνώμης στο Eurasia Review, που επίσης δεν επιβεβαιώνει πραγματική ταυτότητα.
Το site αναφέρει ότι η παρουσία του λογαριασμού στα social media είναι ύποπτη, με συχνές αυτόματες δημοσιεύσεις και ελάχιστη αλληλεπίδραση, χαρακτηριστικά ενός bot, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καμπάνιες παραπληροφόρησης. Επιπλέον, ο λογαριασμός έχει κάνει repost σε άρθρα για την Αφρική, τον Τραμπ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε., τη Λευκορωσία και την Ουκρανία – όλα με φιλορωσική και αντιδυτική χροιά.
Στοιχεία που παραπέμπουν σε ρωσική εκστρατεία τύπου «Doppelganger»
Το Cyprus Daily News εξηγεί ότι το βίντεο περιέχει χαρακτηριστικά της γνωστής ρωσικής πρακτικής «kompromat», δηλαδή υλικό που κατασκευάζεται ή παραποιείται για να δημιουργήσει εικόνα διαφθοράς. Παράλληλα, κάνει λόγο για εκστρατεία τύπου «Doppelganger» με στόχο την παραπληροφόρηση, μέσω λογαριασμών που παριστάνουν έγκυρα δυτικά μέσα και ινστιτούτα.
Ο λογαριασμός της Emily Thompson, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναπαράγει περιεχόμενο από λογαριασμούς της εκστρατείας «Doppelganger», με ονόματα και συνδέσμους που παραπέμπουν στο Politico και το Carnegie, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για απομιμήσεις.
Η δομή του βίντεο και η χρονική συγκυρία δημοσίευσής του – λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κύπρο – ενισχύουν την υποψία ότι πρόκειται για επιχείρηση αποσταθεροποίησης με στόχο να προκαλέσει αναστάτωση στην Ε.Ε.
Επικίνδυνες συνέπειες σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι τυχαίες, αφού η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου 2026 ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Cyprus Daily News, ανάλογες ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης έχουν στοχεύσει και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν βρέθηκαν στην ίδια θέση.
Γίνεται λόγος για χρήση bots, τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και deepfake βίντεο, ώστε να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση και να υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στους ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών.
Καταλήγοντας, το Cyprus Daily News επισημαίνει πως όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο ρωσικής υβριδικής επιχείρησης, τη στιγμή που η Κύπρος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική της σταθερότητα είναι κρίσιμη για την ευρωπαϊκή συνοχή.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.



































![Alldaynews.gr Νεαρός στη λαϊκή τα “Χώνει” στα γερόντια: «Ρε μ@.@κες – Θα πεθάνετε ρε πάτε καλα;»[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2020/03/laiki-360x180.jpg)







![Alldaynews.gr Έλληνες celebrities που άλλαξαν το όνομά τους – Ποιός είναι ο Πάκας και ποιά η Καρπούζη; [photos]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/07/hristos-politis-360x180.jpg)




























































