Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 έφερε στο προσκήνιο μια εντυπωσιακή μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας να κερδίζουν ραγδαία έδαφος, ιδίως μετά την αναζωπύρωση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την υπόθεση των Τεμπών.
Εντυπωσιακή εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας
Η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας φαίνεται να συγχρονίζεται με το ξέσπασμα της κοινωνικής αντίδρασης για τα Τέμπη και συγκεκριμένα με το αυθόρμητο συλλαλητήριο της 26ης Ιανουαρίου. Τον Ιανουάριο το κόμμα κατέγραφε ποσοστό 4,9% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ σχεδόν δύο μήνες μετά, το ποσοστό του εκτοξεύεται στο 15,9%, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων και περνώντας στη δεύτερη θέση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη με διαφορά 1,6 μονάδας.
Παρότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εμπλακεί νομικά στην υπόθεση των Τεμπών εκπροσωπώντας συγγενείς θυμάτων, δεν είχε μέχρι πρόσφατα καρπωθεί πολιτικά οφέλη, καθώς το θέμα δεν είχε αγγίξει ευρύτερα την κοινωνία όπως σήμερα.
Πώς επηρέασε η στρατηγική των μεγάλων κομμάτων
Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθούν μονοθεματικά στην υπόθεση των Τεμπών για διάστημα σχεδόν δύο μηνών φαίνεται να γύρισε μπούμερανγκ. Αντί να ενισχυθούν, φάνηκαν να χάνουν έδαφος, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ενίσχυσε τη δυναμική της.
Το ΠΑΣΟΚ πέφτει από το 17,4% του Ιανουαρίου στο 14,3%, χάνοντας 3,1 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, καταγράφει πτώση από το 7,5% στο 6%, χάνοντας 1,5 μονάδα. Η μονοδιάστατη πολιτική προσέγγιση φαίνεται να κόστισε στα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία εισπράττουν φθορά ως φορείς της εξουσίας με ευθύνη για την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η πίεση στην κυβέρνηση και η αμφισβήτηση στο εσωτερικό της
Η εικόνα της κυβέρνησης, βάσει των ποιοτικών στοιχείων της δημοσκόπησης, παραμένει πληγωμένη. Το 80,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς προσπάθειες για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ το 76,1% εκφράζει παρόμοια απογοήτευση απέναντι στη Δικαιοσύνη.
Αρνητικές είναι και οι εντυπώσεις για τον πρόσφατο ανασχηματισμό: το 72,5% δεν τον βλέπει ως μια ουσιαστική επανεκκίνηση, ενώ το 62,15% δεν θεωρεί ότι η τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών αντανακλά πρόθεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Ενδεικτικά, ένα 29,8% των κεντροδεξιών και ένα 50,4% των δεξιών ψηφοφόρων απορρίπτουν τον ανασχηματισμό ως χωρίς ουσία. Ακόμα και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το 30,2% δηλώνει πως δεν βλέπει τον ανασχηματισμό ως ευκαιρία για αλλαγή. Η δυσπιστία φαίνεται να διαπερνά ακόμα και την κομματική βάση της κυβέρνησης.
Πρόωρες κάλπες και πτώση της εικόνας του πρωθυπουργού
Ένα ποσοστό 44,9% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Η φθορά αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χάνει 7,6 μονάδες στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, πέφτοντας από το 32,8% στο 25,2%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20,7% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει τον «κανένα» για πρωθυπουργό, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει 6,6%, υπερτερώντας του Κυριάκου Βελόπουλου (3,3%) και της Αφροδίτης Λατινοπούλου (1,1%).
Η Νέα Δημοκρατία, από το 30,8% του Ιανουαρίου, υποχωρεί στο 28,1%. Ωστόσο, ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία για την κυβέρνηση είναι η μεγάλη σημασία που αποδίδει η κοινωνία στη σταθερότητα, με ποσοστό 77,8% να τη θεωρεί απαραίτητη.
Σταθερότητα ζητούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι
Η πολιτική σταθερότητα κρίνεται σημαντική από το 89% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 67,6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 80,5% του ΠΑΣΟΚ και το 67,8% της Πλεύσης Ελευθερίας. Παρά την ευρύτερη δυσαρέσκεια, η ανάγκη για σταθερότητα παραμένει ισχυρή σε όλες τις πολιτικές δεξαμενές.
Η δυναμική και το εκλογικό προφίλ της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Πέρα από την εκλογική άνοδο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που σκιαγραφούν το εκλογικό κοινό της Πλεύσης Ελευθερίας. Το 16,2% προέρχεται από το ίδιο κόμμα, ενώ σημαντικά ποσοστά αντλούνται από τη Νέα Δημοκρατία (14,2%), τον ΣΥΡΙΖΑ (18,2%), το ΠΑΣΟΚ (8,1%), το ΚΚΕ (12,8%) και άλλα κόμματα (22,4%). Επιπλέον, ένα 10% προέρχεται από πολίτες που απείχαν στις ευρωεκλογές του 2024.
Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα αναδεικνύει την Πλεύση Ελευθερίας ως ένα κόμμα που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αποστασιοποιηθεί από τις παραδοσιακές επιλογές.
Η άνοδος της Κωνσταντοπούλου στις προτιμήσεις για πρωθυπουργός
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται δεύτερη σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός με ποσοστό 10,9%. Στους κεντρώους ψηφοφόρους, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,5%, ενώ ακολουθεί εκείνη με 10,8%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τρίτος με 9,3%.
Ανάμεσα στους κεντροαριστερούς, η Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει 18,5%, ενώ ακόμα και δεξιοί (4,3%) και κεντροδεξιοί (4,8%) την επιλέγουν ως καταλληλότερη για πρωθυπουργό.
Η παρουσία της Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναδείχθηκε ως η πιο δυναμική παρουσία. Το 50,3% των πολιτών την αναγνωρίζει ως την πιο δραστήρια αρχηγό. Ακολουθούν, σε απόσταση, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος (με 8,6%), ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος συγκεντρώνει μόλις 2,8%.
Το αξιοσημείωτο είναι πως την Κωνσταντοπούλου επιλέγουν ως κυρίαρχη φιγούρα στη συζήτηση το 50,7% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 67,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 43,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί από όλους
Η δυναμική της Κωνσταντοπούλου υπερβαίνει τη θέση της στις εκτιμήσεις ψήφου. Παρότι τεχνικά μπορεί να βρίσκεται δεύτερη ή τρίτη, κερδίζει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό προσωπικό και πολιτικό αποτύπωμα.
Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να αποσπά ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα: 7% από τη Νέα Δημοκρατία, 22,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 10,1% από το ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνική απήχηση και η πολιτική παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου διαμορφώνουν μια νέα ισορροπία δυνάμεων στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.