Οι εντάσεις γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις πυροδότησαν μία θυελλώδη συνεδρίαση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και με αιχμές από πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Έντονο κλίμα στη συνεδρίαση με Τσιάρα και βουλευτές της ΝΔ
Ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τις κυβερνητικές ενέργειες σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, σε συνεδρίαση 4,5 ωρών στα κεντρικά της ΝΔ στην Πειραιώς. Η σύσκεψη έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Αν και δεν πάρθηκαν τελικές αποφάσεις, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανακοίνωσε πως θα προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων, μετά από τη συγκρότηση ενιαίου οργάνου από τους αγρότες.

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι το εργαλείο για λύσεις
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματικά σοβαρή και εποικοδομητική συζήτηση με τους συναδέλφους βουλευτές. Είναι πάντα πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς με διάλογο να εντοπίζει όλα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν και να επιχειρεί με διάλογο. Πιστεύω ότι με τον διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα», ανέφερε ο υπουργός μετά τη σύσκεψη. Πρόσθεσε επίσης:
«Σαφώς υπάρχουν σχέδια και στρατηγική εκτόνωσης, είναι αντικείμενο καθημερινής συζήτησης. Για να υπάρξει αυτή η εκτόνωση, την οποία όλοι θέλουμε, θα πρέπει η άλλη πλευρά, δηλαδή εκπρόσωποι των αγροτών, να βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης… Είναι μια πολιτική που η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί διαχρονικά».
Για την ένταση στη συζήτηση ανέφερε: «Υπήρξε μία έντονη έκφραση, αλλά όταν υπάρχει ένταση και ζωντάνια μέσα σε μια συζήτηση, τότε υπάρχει πραγματικά υγεία. Το Μέτρο 23 το έχουν πάρει παραπάνω από 131.000 αγρότες και μέχρι το τέλος του μήνα θα το πάρουν όσοι βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου – και όπως γνωρίζετε, το Μέτρo 23 ήταν μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».
Οι έλεγχοι ήταν αναγκαίοι για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός τόνισε πως οι έλεγχοι ήταν απαραίτητοι ώστε να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. «Αν δεν γίνονταν έλεγχοι, θα διακινδύνευαν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί πόροι», είπε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των αγροτών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, προσθέτοντας: «Αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε, θα είναι τυφλή εντελώς η διαμαρτυρία».
Τα όρια της κυβέρνησης στις αγροτικές απαιτήσεις
Ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως «μαξιμαλιστικά αιτήματα του τύπου “εγγυημένης χαμηλής τιμής” δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού». Για περιπτώσεις μειωμένων πληρωμών, εξήγησε ότι προέκυψαν από ευρήματα κατά τους ελέγχους, πλην των 2.000 ήδη δεσμευμένων ΑΦΜ.
Σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ
Η Ζέττα Μακρή, βουλευτής Μαγνησίας, υπογράμμισε: «Όλοι οι δικοί μας είναι μέσα. Τι φταίει και επικοινωνιακά η κατάσταση ξέφυγε;». Ο Τέλης Σπάνιας από την Καρδίτσα πρότεινε να μη γίνονται αυτόματες χρεώσεις για τον ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απάντησε ότι η παρακράτηση έγινε νόμιμα και κατόπιν επιλογής των αγροτών, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Σχολίασε επίσης τις αναφορές για δήθεν εκβιασμό της κυβέρνησης: «Ο κάθε πολιτικός κρίνεται από τον λαό και όχι από τους συναδέλφους του».
Έντονη αντιπαράθεση Τσιάρα – Βορίδη
Κατά την αναφορά του υπουργού σε «μεγάλη κάθαρση και μεταρρυθμιστική προσπάθεια», ο Μάκης Βορίδης παρενέβη με την ερώτηση: «Έχουμε στρατηγική εκτόνωσης της κρίσης; Γιατί δεν βλέπω κάτι τέτοιο».
Μπουκώρος: «Τρώμε πολύ ξύλο έξω»
Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε: «Σε πολλά έχουν δίκιο οι αγρότες. Αυτά που λέτε, κύριε υπουργέ, δεν τα καταλαβαίνει κανείς. Τρώμε πολύ ξύλο έξω». Παραδέχθηκε πάντως ότι στη Μαγνησία το Μέτρο 23 πληρώθηκε ικανοποιητικά.
Αρνητικές αντιδράσεις για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Φάνης Παππάς αναφέρθηκε σε προβλήματα στις πληρωμές λόγω των διασταυρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ: «Και τι είναι η ΑΑΔΕ; Θεοί;». Ο Ανδρέας Κατσανιώτης υπενθύμισε πως και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν υπάρξει προβλήματα χωρίς να διαλυθούν, λέγοντας: «Και στις εφορίες πιάστηκαν επίορκοι εφοριακοί. Δεν κλείσαμε όμως ούτε τις εφορίες ούτε τα τελωνεία».
Αραμπατζή: Σκληρή κριτική για τους ελέγχους
Η Φωτεινή Αραμπατζή επέκρινε έντονα τη διαχείριση της κρίσης. Σε δεύτερη τοποθέτηση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννη Καββαδά: «Βάσει ποιας οδηγίας κάνατε διασταυρωτικούς ελέγχους και με ποια κριτήρια επιλέξατε τα συγκεκριμένα ΑΦΜ;».
Γιόγιακας: Χρειάζονται ανακοινώσεις για στήριξη
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας πρότεινε να υπάρξει άμεσο κάλεσμα αγροτών σε διάλογο και να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης. Μεταξύ των προτάσεών του ήταν ο συμψηφισμός ΦΠΑ με τις πληρωμές.
Κατσανιώτης: Η ΑΑΔΕ θα συνεργάζεται με τα ίδια ΚΥΔ
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ θα συνεργάζεται με τους ίδιους τεχνικούς συμβούλους και τα ίδια ΚΥΔ που ευθύνονται για τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αποζημιώσεις και τεχνική λύση για τις πληρωμές
Όπως αναφέρθηκε, αναμένονται αποζημιώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα αποδεσμευτούν ΑΦΜ κτηνοτρόφων ώστε να πληρωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει τεχνική λύση για πληρωμές χωρίς ανάγκη ενστάσεων από τους αγρότες. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα στις προηγούμενες πληρωμές, ειδικά με αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ, καθώς και η ολοκλήρωση του Μέτρου 23.
Προσεχώς αναμένονται και ανακοινώσεις από τον Κώστα Τσιάρα για πληρωμές του ΕΛΓΑ έως τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά και τροπολογία για τη θωράκιση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα εξασφαλίζει ότι οι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις για μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Στην κρίσιμη σύσκεψη παρευρέθηκαν 35 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους οι Μαρία Αντωνίου, Μακάριος Λαζαρίδης, Μάκης Βορίδης, Φίλιππος Φόρτωμας, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Στύλιος, Τζίνα Οικονόμου, Κατερίνα Παπακώστα, Φώντας Μπαραλιάκος, Ζέττα Μακρή και Μπάμπης Αθανασίου. Παρών ήταν και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Κώστας Σκρέκας, ενώ 20 ακόμη βουλευτές συμμετείχαν μέσω zoom.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του parapolitika.gr, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο τελευταίος που αποχώρησε, εμφανώς προβληματισμένος, λέγοντας απλώς πως «η συζήτηση ήταν παραγωγική».
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.









































































































