Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη 32 βουλευτών από διάφορους πολιτικούς χώρους.
Ποιες παρατάξεις στήριξαν την πρόταση
Το απόγευμα της Πέμπτης (5/6), κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της Μαρίας Καρυστιανού για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τις ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων είχε δημοσιοποιήσει την πρόταση από την προηγούμενη ημέρα, και πλέον φέρει την υπογραφή 32 βουλευτών.
Οι βουλευτές που υπέγραψαν προέρχονται από τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική Λύση, καθώς και από την ομάδα των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Σε ποιους ζητείται να διερευνηθούν ευθύνες
Η πρόταση ζητεί τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι:
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
- Ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής
- Ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης
- Ο πρώην υπουργός Υποδομών και στη συνέχεια Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
- Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθανάσιος Πλεύρης
- Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης
Επιπλέον, περιλαμβάνονται πέντε υφυπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Κεφαλογιάννη, Τσακίρης, Καραγιάννης, Παπαδόπουλος και Ράπτη.
Η δημόσια τοποθέτηση της Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού κοινοποίησε την πρόταση μέσα από προσωπική της ανάρτηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο Σύλλογος Θυμάτων Των Τεμπών μαζί με τη νομική του ομάδα, τηρώντας τη δέσμευσή του αναρτά δημόσια την απευθυνόμενη σε ΟΛΟΥΣ τους Βουλευτές Πρόταση για τη Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, άρθρο 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών), για τα διερευνητέα αδικήματα που αφορούν το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και επισύρουν ερευνητέες ποινικές ευθύνες νυν και πρώην μελών της Κυβέρνησης.
Ενόψει αυτού καλούμε τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής τοποθέτησης, να στηρίξουν την παραπάνω Πρόταση μας υπερψηφίζοντας την, ως οφείλουν, ώστε να επιτευχθεί η προάσπιση του Κράτους Δίκαιου και της Δημοκρατίας,
η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και
η Κοινωνική Ειρήνη, οι οποίες έχουν διασαλευτεί μέσω του πλήθους των ποινικά ερευνητέων πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών και στη μετέπειτα συγκάλυψή του.
Μαρία Καρυστιανού
Πρόεδρος Συλλόγου “Τέμπη 28/2/2023”»
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.