Το μέλι κουμαριάς, γνωστό και ως μέλι φράουλας, αναδεικνύεται μέσα από νέα επιστημονικά δεδομένα ως μια μοναδική υπερτροφή της ελληνικής φύσης, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Μέλι κουμαριάς: ένα ελληνικό προϊόν με παγκόσμια αξία
Το μέλι έχει καθιερωθεί ως βασικό διατροφικό στοιχείο για πολλούς καταναλωτές, κυρίως χάρη στις βιολογικές του ιδιότητες, όπως η αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση, αλλά και τα ιδιαίτερα αισθητηριακά του χαρακτηριστικά – το χρώμα, η γεύση και η υφή. Αυτές οι ιδιότητες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προέλευση του μελιού, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για μονοανθή μέλια.
Επειδή η παραγωγή τους βασίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και μικρά χρονικά παράθυρα ανθοφορίας, τα μονοανθή μέλια τείνουν να έχουν υψηλότερη τιμή από τα συνηθισμένα μείγματα. Για τον λόγο αυτό, οι μελισσοκόμοι διεθνώς στρέφονται σε μονοανθή προϊόντα, όπως το θυμαρίσιο ή το πευκόμελο, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα εισαγόμενα μέλια.
Η κουμαριά της Δυτικής Ελλάδας και το υποτιμημένο μέλι της
Η γεωμορφολογία και το κλίμα της Ελλάδας ευνοούν την παραγωγή διαφόρων τύπων μονοανθών μελιών. Ανάμεσά τους, το μέλι κουμαριάς –ή μέλι φράουλας όπως αποκαλείται λόγω των καρπών του φυτού Arbutus unedo που μοιάζουν με φράουλες– αποτελεί έναν εξαιρετικό αλλά υποτιμημένο διατροφικό «θησαυρό», κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σπάνιο, καθώς λίγοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με την παραγωγή του, ενώ η περιορισμένη ενημέρωση των καταναλωτών και η απουσία νομικού πλαισίου εμποδίζουν την ανάπτυξή του στην αγορά.
Πικρό αλλά εξαιρετικό
Το μέλι κουμαριάς, που συναντάται κατά μήκος της Μεσογείου, ξεχωρίζει για την πικρή του γεύση και το έντονο άρωμα. Παρά τη γευστική του ιδιαιτερότητα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για το συγκεκριμένο μέλι. Ωστόσο, παραμένει σχετικά άγνωστο λόγω της έλλειψης επαρκών ερευνών γύρω από τη διατροφική του αξία και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.
Η μελέτη του ΑΠΘ και τα ευρήματά της
Για να καλύψει αυτό το κενό, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση *Nutrients*. Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέχθηκαν 37 δείγματα μελιού κουμαριάς από τη Δυτική Ελλάδα – από περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Άρτα και η Θεσπρωτία. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τα φυσικοχημικά και βιολογικά τους χαρακτηριστικά, με σκοπό να αναδειχθούν τα ποιοτικά στοιχεία του συγκεκριμένου μελιού και η διατροφική του σημασία.
Τι έδειξαν οι αναλύσεις
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι κουμαριάς διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, υψηλή υγρασία, αυξημένη ηλεκτρική αγωγιμότητα και χαμηλή ενζυμική δραστηριότητα διαστάσης. Παρουσιάζει επίσης έντονη τάση κρυστάλλωσης, κάτι που αποδίδεται στη χαμηλή αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη.
Σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, το μέλι αυτό είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει σε σημαντικές ποσότητες ομογεντισικό οξύ, κουερσιτρίνη, ελλαγικό οξύ, π-κουμαρικό οξύ και ρουτίνη – ουσίες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την αξία του μελιού κουμαριάς ως διατροφικού προϊόντος υψηλής ποιότητας και τονίζουν την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίησή του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.mdpi.com/2304-8158/14/9/1473
Αναφορά: Τανανάκη Χρυσούλα, Δημήτριος Κανέλης, Βασίλειος Λιόλιος, Μαρία Άννα Ροδοπούλου και Φωτεινή Παπαδοπούλου. 2025. «Χημικά και Λειτουργικά Χαρακτηριστικά του Μελιού Φράουλας (Arbutus unedo L.) Δυτικής Ελλάδας» Τρόφιμα 14, αρ. 9: 1473. https://doi.org/10.3390/foods14091473
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.