Νέο κόμμα από τη Μαρία Καρυστιανού: Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και το στοίχημα των αναποφάσιστων
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών επιχειρεί να αποκτήσει ρόλο στο ανοιχτό και ρευστό πολιτικό σκηνικό της αντιπολίτευσης, καταγράφοντας υψηλή αποδοχή στις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας συζητήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Για αρκετούς, η Μαρία Καρυστιανού αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο καθοριστικά πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε, όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε, ως πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023», επηρέασαν άμεσα το δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές ισορροπίες. Αυτή τη δυναμική δείχνει αποφασισμένη να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει, καθώς το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2026 ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία κόμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί η ίδια επικεφαλής.
Αποστάσεις από το πολιτικό σύστημα
Ασκώντας έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Μαρία Καρυστιανού ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Kontra, ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με πρόσωπα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Όπως είπε, μαζί με τους συνεργάτες της βρίσκεται ήδη σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κόμματος με ενεργό συμμετοχή των πολιτών. «Η κινητικότητα γύρω από την προσπάθεια οργανώνεται πολύ γοργά», τόνισε, προσθέτοντας ότι το 2025 ήταν «μια χρονιά αποκαλύψεων» και πως για την ίδια προτεραιότητα αποτελεί «να κλείνει η διχόνοια που είχαμε μεταξύ μας τόσα χρόνια». Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κοινωνική αφύπνιση έχει κινητοποιήσει πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας, με αρκετούς να εκφράζουν πρόθεση να συμβάλουν ενεργά στο εγχείρημα.
Ανοιχτό το θέμα της ηγεσίας
Στη συνέντευξή της, η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023» δεν ξεκαθάρισε αν θα αναλάβει η ίδια την ηγεσία του νέου κόμματος, το οποίο στοχεύει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές με ολοκληρωμένο πρόγραμμα «που θα καλύπτει τα πάντα». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο. «Ο στόχος είναι ανιδιοτελής και οι άνθρωποι που τον έχουν αγκαλιάσει, θα αναδείξουν και τον ηγέτη του… Ο άνθρωπος που θα ηγηθεί, θα πρέπει να μην έχει βαρίδια, να έχει τόλμη, αποφασιστικότητα, θάρρος, αγάπη για την αλήθεια και γνώση για τις ανάγκες της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό να γνωρίζει τι έχει ανάγκη ο πολίτης. Οι πολιτικοί βγήκαν από κομματικό σωλήνα, δεν ξέρουν την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τα πιο πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ενισχύουν την εκτίμηση ότι ένα κόμμα με επικεφαλής τη Μαρία Καρυστιανού θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο ήδη κατακερματισμένο σκηνικό της αντιπολίτευσης. Στην πρώτη μέτρηση για το 2026 της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023» συγκεντρώνει 33% θετικές γνώμες, ποσοστό που υπερβαίνει κατά τουλάχιστον έξι μονάδες εκείνα των εν ενεργεία πολιτικών αρχηγών και κατά 16 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα.
Παρόμοια εικόνα είχαν καταγράψει και έρευνες στα τέλη του 2025. Στη δημοσκόπηση της Interview για την Politic (22.12.2025), η Μαρία Καρυστιανού συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό (24,3%) μεταξύ των προσώπων που ξεχώρισαν στη δημόσια ζωή, ενώ στο ερώτημα για το ποιο νέο κόμμα θα είχε καλύτερη πορεία στις εκλογές, το – μέχρι τότε υποθετικό – κόμμα της έφτασε το 53%. Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τη μέτρηση της MRB για το Open (17.12.2025), όπου το 31,8% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει κόμμα με αρχηγό την Καρυστιανού.
Το βάρος των αναποφάσιστων
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που συνιστούν κρίσιμη δεξαμενή στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, το 12,8% των πολιτών δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ποιο κόμμα θα δώσει την ψήφο του, ενώ στη μέτρηση της Interview για την Politic το ποσοστό αυτό φτάνει το 21,6%.
Στο γκάλοπ της MRB για το Open, η «Αδιευκρίνιστη Ψήφος» ανέρχεται στο 22,5%, εκ των οποίων 17,4% δηλώνουν «Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ» και 5,1% «Λευκό – Άκυρο – Αποχή». Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ένα νέο πολιτικό σχήμα με κοινωνική απήχηση, όπως αυτό που προωθεί η Μαρία Καρυστιανού, θα μπορούσε να αντλήσει ουσιαστική στήριξη από αυτό το κοινό.
Όνομα, θέσεις και στόχος του νέου κόμματος
Η Μαρία Καρυστιανού δεν διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αναλυτικές θέσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής. Για ένα μέρος των ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνεται, αυτό δεν φαίνεται – τουλάχιστον προς το παρόν – να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Ωστόσο, μετά τη δημόσια επιβεβαίωση ότι η ίδρυση του κόμματος δρομολογείται, τα ερωτήματα πληθαίνουν: μπορεί το κίνημα των Τεμπών να εξελιχθεί σε σταθερή πολιτική δύναμη και ποιος θα είναι ο βασικός του προσανατολισμός;
Στη συνέντευξή της στο Kontra υπογράμμισε ότι το υπό σύσταση κόμμα δεν θα τοποθετείται στον άξονα αριστερά – δεξιά – κέντρο, αλλά θα επιδιώκει την «κάθαρση της χώρας», την «αξιοκρατία», την «ισονομία» και το «να είμαστε όλοι καλά». Τόνισε ακόμη ότι «δεν μας απασχολούν οι δημοσκοπήσεις», πως το κόμμα «δεν θα έχει χορηγούς» και ότι «στόχος είναι η πρώτη θέση στις εκλογές για να αλλάξουμε τα πράγματα».
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, σημείωσε: «Δεν είπα ότι γνωρίζω τα πάντα, δεν είμαι οικονομολόγος για να πω πως θα σώσω την Ελλάδα, ούτε εκπαιδευτικός για να πω πως θα σώσω την Παιδεία. Υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες που θα προτείνουν υλοποιήσιμες λύσεις».
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έννοια της «ένωσης», την οποία χαρακτήρισε θεμέλιο της νέας προσπάθειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το όνομα του κόμματος να αποτυπώνει αυτή τη φιλοσοφία. «Γεννήθηκε από ένα γεγονός που μας αφορά όλους – γιατί όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε υποψήφια θύματα», ανέφερε.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.


































![Alldaynews.gr Νεαρός στη λαϊκή τα “Χώνει” στα γερόντια: «Ρε μ@.@κες – Θα πεθάνετε ρε πάτε καλα;»[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2020/03/laiki-360x180.jpg)



![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)





































































