Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μας, όπως η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.
Τι δείχνει η νέα μελέτη
Αν σας αρέσει η γεύση και η υφή που δίνει το βούτυρο στα φαγητά σας, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την υγεία σας. Νέα στοιχεία από έρευνα μεγάλης κλίμακας φανερώνουν ότι η αντικατάστασή του με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να κάνει τη διαφορά για την καρδιά και τον οργανισμό σας.
Η μελέτη προέρχεται από το Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ. Δημοσιεύθηκε στο *JAMA Internal Medicine* και παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
30 χρόνια δεδομένων και πάνω από 200.000 συμμετέχοντες
Η ανάλυση περιέλαβε διατροφικά και υγειονομικά στοιχεία από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, για μια περίοδο που εκτείνεται στα 30 χρόνια. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση βουτύρου και φυτικών ελαίων. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με δεδομένα θνησιμότητας, ώστε να φανεί η επίδραση των διαφορετικών ειδών λιπών στη μακροζωία.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο, συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση βουτύρου συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Ποσοστά κινδύνου
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι:
- Όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βουτύρου είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
- Όσοι προτιμούσαν φυτικά έλαια είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η αντικατάσταση μόλις 10 γραμμαρίων βουτύρου (λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας) με ίσες θερμίδες από φυτικά έλαια σχετίστηκε με 17% μείωση στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και συνολικής θνησιμότητας.
Γιατί κάνουν τη διαφορά τα φυτικά έλαια
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Yu Zhang, η επίδραση αυτής της απλής διατροφικής αλλαγής είναι εντυπωσιακή. Το «μυστικό» κρύβεται στο είδος των λιπαρών που περιέχουν τα διαφορετικά έλαια.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, τα φυτικά έλαια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά – μονοακόρεστα και πολυακόρεστα – που έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
«Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία», αναφέρει ο Daniel Wang, βασικός συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Harvard Chan School.
Πρόληψη χρόνιων ασθενειών μέσω της διατροφής
Δεδομένου ότι ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, η επιλογή πιο υγιεινών λιπαρών στην καθημερινή διατροφή αποκτά μεγάλη σημασία. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι να διερευνηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν αυτή την προστατευτική δράση των φυτικών ελαίων.
Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη
Αν και τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα, το μήνυμα της μελέτης είναι απλό και ξεκάθαρο: ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως η μείωση του βουτύρου και η προτίμηση σε φυτικά έλαια, μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.