Η περιπέτεια του ζευγαριού από την Έδεσσα που δηλητηριάστηκε από άγρια μανιτάρια πήρε δραματική τροπή, με την κατάστασή τους να απαιτεί πλέον μεταμόσχευση ήπατος και επείγουσα αεροδιακομιδή στην Ιταλία.
Η δηλητηρίαση ξεκίνησε από άγρια μανιτάρια
«Είναι κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση και πρέπει οι γονείς μου να μεταφερθούν στην Ιταλία για μεταμόσχευση» λέει στο newsit.gr ο γιος του 65χρονου και της 55χρονης, που δηλητηριάστηκαν από την κατανάλωση άγριων μανιταριών το πρωί της Τρίτης, 18 Νοεμβρίου 2025, στην περιοχή της Έδεσσας.
Όπως περιγράφει, ο πατέρας του είχε βγει το πρωί στο βουνό κοντά στο σπίτι τους για να μαζέψει μανιτάρια. Το ζευγάρι τα μαγείρεψε και τα κατανάλωσε την ίδια μέρα. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά – τα ξημερώματα της Τετάρτης – και οι δύο εμφάνισαν οξέα συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά.
Μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο της Έδεσσας
Μέσα σε λίγες ώρες, το ζευγάρι κατέφυγε στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Παρέμειναν εκεί για δύο ημέρες, μέχρι οι γιατροί να διαπιστώσουν πως χρειάζονταν πιο εξειδικευμένη φροντίδα. Έτσι, την Παρασκευή το πρωί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο: και οι δύο ασθενείς υπέστησαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και κρίθηκε πως είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση ήπατος.
Μεταφέρονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το ζευγάρι επρόκειτο να αναχωρήσει για την Ιταλία, προκειμένου να μεταφερθεί σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία. Ο 65χρονος θα μεταφερθεί στην Πίζα και η 55χρονη στη Ρώμη, σε μεταμοσχευτικά κέντρα που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την υποδομή για την περίπτωσή τους.
«Θα πάω και εγώ ως συνοδός. Πήγε ο πατέρας μου στο βουνό και μάζεψε άγρια μανιτάρια» αναφέρει ο γιος τους. Και συνεχίζει: «Μένουμε κοντά σε βουνό, αλλά έτυχε τα μανιτάρια που μάζεψε να ήταν δηλητηριώδη. Μετά από κάποιες ώρες τους χτύπησε και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ. Είχαν συμπτώματα με εμετούς, ναυτία, ζαλάδα».
Οι μεταμοσχεύσεις δεν μπορούν να περιμένουν
Οι ενέργειες για τη διακομιδή τους στην Ιταλία ξεκίνησαν άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί τα μοσχεύματα, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο το ζευγάρι να βρίσκεται ήδη στα κατάλληλα νοσοκομεία, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μόλις αυτά βρεθούν.
Η κατανάλωση των άγριων μανιταριών από τον 65χρονο στην Έδεσσα έγινε χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για δηλητηριώδη είδη. Η αρχική τους εισαγωγή στο νοσοκομείο της Έδεσσας την Πέμπτη δεν φάνηκε να εμπνέει ανησυχία, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε και έγινε αναγκαία η μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.
Η ανάρτηση του Μάριου Θεμιστοκλέους για την επιχείρηση
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε μέσω Instagram την κινητοποίηση για τη διάσωση του ζευγαριού:
«Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με το σύστημα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ οργάνωσαν, μέσα σε λίγες ώρες, την επείγουσα μεταφορά δύο συμπολιτών μας που δηλητηριάστηκαν από μανιτάρια, διασφαλίζοντας την ταχύτερη πρόσβαση σε μεταμόσχευση ήπατος. Με τις συντονισμένες ενέργειες μας, οι συμπολίτες μας έγιναν αποδεκτοί στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα της Ρώμης και της Πίζας. Η πτήση τους έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ώρες. Ευχαριστώ θερμά όλους τους επαγγελματίες που συνέβαλαν στην άμεση κινητοποίηση και τον συντονισμό αυτής της κρίσιμης αποστολής!»
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.












































































































