Η Μαρία Καρυστιανού μιλά στη Liberation: «Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα»
Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Liberation, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του «Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών», εκφράζει την απογοήτευσή της για την εξέλιξη της έρευνας σχετικά με την τραγωδία. Δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, καταγγέλλει σοβαρές παραλείψεις, απόκρυψη στοιχείων και μια συνολική αποτυχία του ελληνικού δικαστικού συστήματος να αποδώσει δικαιοσύνη.
«Η έρευνα ήταν μια απόλυτη καταστροφή»
Αναφερόμενη στον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα, η κ. Καρυστιανού δεν κρύβει την οργή της: «Αυτό που συμβαίνει είναι αφύσικο. Οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες είναι θύματα αυτής της δυσλειτουργίας», δηλώνει. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος ήταν προβληματική από την πρώτη στιγμή.
«Ο χώρος του δυστυχήματος δεν προστατεύθηκε ούτε από την αστυνομία ούτε από τις δικαστικές αρχές. Επιχωματώθηκε, καταστρέφοντας κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία», καταγγέλλει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία δεν παραδόθηκαν ποτέ στη δικαιοσύνη.
Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήρθε πρόσφατα, όταν ο ανακριτής αποκάλυψε πως κρίσιμα έγγραφα – ηχογραφήσεις και ψηφιακά αρχεία – είχαν κατασχεθεί τον Μάρτιο του 2023, αλλά δεν ενσωματώθηκαν ποτέ στη δικογραφία. «Τα στοιχεία αποκρύπτονται από τους ίδιους τους ανακριτές. Αυτό σημαίνει πως είναι συνεργοί των ενόχων», τονίζει.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή ήταν «μια παρωδία»
Όσον αφορά το έργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για την υπόθεση, η κ. Καρυστιανού είναι κατηγορηματική: «Απολύτως όχι!». Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όταν μια υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, περνάει απευθείας στη Βουλή, η οποία συγκροτεί ειδική εξεταστική επιτροπή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η επιτροπή δεν κάλεσε βασικούς μάρτυρες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.
Όταν κατέθεσε ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, «πολλαπλασίασε τα λάθη και τις ανακολουθίες». Επιπλέον, η επιτροπή, αποτελούμενη από βουλευτές, στην πλειονότητά τους από την κυβερνητική παράταξη, δεν ήρε την ασυλία του υπουργού, με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να μην μπορέσει να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του. «Η εξεταστική επιτροπή ήταν απλώς μια παρωδία», σχολιάζει.
Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη
Η αίσθηση ατιμωρησίας έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται δυναμικά. «Σε αυτή τη χώρα, η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση προστατεύουν πάντα τους πολιτικούς. Για κανένα κρατικό έγκλημα δεν έχει αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη», λέει. Ωστόσο, σημειώνει πως στην περίπτωση των Τεμπών, οι πολίτες έχουν σταθεί στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, απαιτώντας δικαιοσύνη.
Οι συγκεντρώσεις, με πιο πρόσφατη εκείνη της 26ης Ιανουαρίου, δείχνουν ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στη συνείδηση του κόσμου.
Η τελευταία ελπίδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η μόνη λύση που απομένει είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). «Έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα. Δεν λειτουργεί. Με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη δίκη», εξηγεί.
Η κ. Καρυστιανού αποκαλύπτει πως ήδη εξετάζονται οι δυνατότητες για την προσφυγή στο Στρασβούργο. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Laura Kövesi, έχει ζητήσει αλλαγές στον ελληνικό νόμο που προστατεύει τους υπουργούς με ασυλία. «Καθώς δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης, η μόνη μας ελπίδα είναι η δικαιοσύνη στην Ευρώπη», καταλήγει.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.