Ένα ήσυχο, μαγευτικό νησάκι του Πηλίου προσφέρει την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία με λιγότερα από 15 ευρώ τη μέρα. Ξέγνοιαστες στιγμές, παραδοσιακές γεύσεις και μια γαλήνη που δύσκολα βρίσκεις αλλού, σε ένα μέρος που μοιάζει ξεχασμένο από τον χρόνο.
Ένας καλοκαιρινός παράδεισος χωρίς φασαρία
Γιατί να επιλέξεις ξανά έναν δημοφιλή και γεμάτο κόσμο προορισμό, όταν υπάρχουν στην Ελλάδα γωνιές αυθεντικές και ανεξερεύνητες; Το Παλαιό Τρίκερι είναι μία από αυτές. Ένα νησί που σου μένει για πάντα, όχι γιατί εντυπωσιάζει με φαντασμαγορικές εγκαταστάσεις, αλλά επειδή σε κερδίζει με την απλότητά του.
Το τοπίο, οι λιγοστοί κάτοικοι, η ηρεμία που το τυλίγει… όλα συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο. Εδώ δεν χρειάζεσαι πολλά: λίγα ρούχα, μαγιό, ένα καλό βιβλίο και παρέα. Η αίσθηση που αποκομίζεις είναι αυτή της πληρότητας, χωρίς τίποτα περιττό.
Όλα στο Τρίκερι μοιάζουν να λειτουργούν με φυσικό ρυθμό, χωρίς βιασύνη. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που θα ζήσεις, θα σου μείνουν ανεξίτηλες. Κάθε στροφή, κάθε ακρογιάλι, κάθε χαμόγελο από τους κατοίκους είναι και μια ανάμνηση που θα σε συντροφεύει για χρόνια.
Αγία Κυριακή: Η καρδιά του νησιού
Αν ψάχνεις πισίνες, κοσμοπολίτικη ζωή και μουσική στη διαπασών, τότε ίσως το Τρίκερι να μην είναι για σένα. Το Παλαιό Τρίκερι είναι για λίγους. Εκείνους που αναζητούν ουσία, επαφή με τη φύση και πραγματική ξεκούραση.
Εδώ, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Οι βόλτες ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, το απέραντο γαλάζιο και οι μυρωδιές από το φρέσκο φαγητό φτιάχνουν ένα σκηνικό μοναδικό. Και το πιο ωραίο; Δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από τα βασικά. Μια μικρή βαλίτσα και όρεξη για χαλάρωση.
Το ταξίδι μέχρι το νησί
Για να φτάσεις στο Τρίκερι, το αυτοκίνητο θα σε πάει μέχρι τον Αλογόπορο. Από εκεί, παίρνεις θαλάσσιο ταξί και σε λίγα λεπτά έχεις αφήσει πίσω τον «πολιτισμό». Το αυτοκίνητο είναι άχρηστο στο νησί, αφού με λίγο περπάτημα μπορείς να το γυρίσεις όλο.
Οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και ζουν από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Καφενεία, ψαροταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια συνθέτουν την καθημερινότητά τους. Αν δεν έχεις πιει ελληνικό καφέ με θέα το Πήλιο και τη Ρούμελη, σου λείπει μια σπουδαία εμπειρία.
Τι να δοκιμάσεις να φας
Ουζάκι, καλαμαράκια, χταποδάκι, φρέσκο ψάρι. Η κουζίνα στο Τρίκερι δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Είναι απλή, πεντανόστιμη και γεμάτη αρώματα καλοκαιριού.
Άφησε τους ντόπιους να αποφασίσουν για το μενού. Γνωρίζουν πάντα τι αξίζει να σερβίρουν. Κάθε πιάτο είναι και μια μικρή ιστορία, φτιαγμένη με αγάπη και φρέσκα υλικά.
Πού να μείνεις στο νησί
Το Τρίκερι προσφέρει λίγες αλλά καλές επιλογές διαμονής. Ξενώνες, ενοικιαζόμενα και μερικές απλές σουίτες είναι διαθέσιμες. Αν, όμως, θες κάτι διαφορετικό, υπάρχει και μια μοναδική εμπειρία: η διαμονή στο μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι που χτίστηκε από πειρατές το 1825, όταν βρήκαν μια εικόνα της Παναγίας. Στη διάρκεια του εμφυλίου φιλοξένησε πάνω από 5.000 γυναίκες που εξορίστηκαν για τις πολιτικές τους απόψεις.
Σήμερα, μπορείς να μείνεις σε ένα από τα 100 κελιά του μοναστηριού, με θέα που κόβει την ανάσα, γνήσιο πρωινό και απόλυτη ηρεμία. Όσοι το δοκιμάζουν, το συστήνουν ανεπιφύλακτα. Και όλα αυτά με λιγότερα από 15 ευρώ την ημέρα για δύο άτομα.
Οι παραλίες που δεν θα ξεχάσεις
Όπως περιμένεις, η θάλασσα κυριαρχεί. Λίγες παραλίες, αλλά καθεμία με δική της προσωπικότητα και ομορφιά.
Οι ντόπιοι μιλούν για την Αφέτκα, την Αγία Σοφία και την Πράσινη Άμμο. Καθαρές, ήσυχες, με νερά που θυμίζουν εξωτικό νησί. Είναι ιδανικές για ζευγάρια αλλά και για όποιον θέλει να απομονωθεί, να κολυμπήσει, να διαβάσει και να ξεχάσει τα πάντα.
Η ιστορία του Τρίκερι μέσα από εικόνες
Το Τρίκερι δεν είναι απλώς ένας καλοκαιρινός προορισμός. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, ένα ήρεμο καταφύγιο για όσους θέλουν να ξεκουραστούν πραγματικά. Ένα ταξίδι εκεί είναι κάτι παραπάνω από διακοπές. Είναι επιστροφή στα απλά και ουσιαστικά.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.