Η δημόσια τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού κατά του Κώστα Καραμανλή και της κυβερνητικής στάσης για την τραγωδία των Τεμπών προκαλεί κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης. Με οργή και θλίψη, μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης, πολιτική αλαζονεία και πλήρη απαξίωση της δικαιοσύνης και των οικογενειών των θυμάτων.
Έντονη αντίδραση στη σύσταση προανακριτικής για πλημμέλημα
«Πόση απαξίωση, πόση ύβρις, πόση αλαζονεία! Σταματήσετε να παίζετε με την νοημοσύνη μας»
Με αυτά τα λόγια ξεκινά η σφοδρή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, της μητέρας της 19χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη. Αφορμή ήταν η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, περιορίζοντας την ποινική διερεύνηση μόνο στο επίπεδο του πλημμελήματος και συγκεκριμένα στην παράβαση καθήκοντος.
«Το κουκούλωμα αυτή τη τη φορά δεν θα σας σώσει, γιατί απέναντι σας έχετε όλη την κοινωνία!»
Η Καρυστιανού δεν κρύβει την αγανάκτησή της για το ότι η Βουλή θα ερευνήσει τον πρώην υπουργό μόνο για πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι – όπως υποστηρίζει – υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακουργηματικές ευθύνες.
Κατηγορίες για συγκάλυψη και πολιτική κάλυψη
Κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία πως αντί να επιδιώξει την πλήρη απόδοση ευθυνών, «συμπράττει στην παράλειψη άσκησης δίωξης για τα κακουργήματα που αληθινά τον βαρύνουν». Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «κακουργηματική διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», «κακουργηματική έκθεση» και «ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο», τα οποία – κατά την ίδια – έχουν παραγκωνιστεί.
«Οι συνάδελφοί του – Βουλευτές εν γνώσει τους συμπράττουν στην παράλειψη άσκησης ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα που αληθινά τον βαρύνουν, άρα σε κατάχρηση εξουσίας! Ξεπλένοντάς τον από τα κακουργήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, κακουργηματικής έκθεσης και κακουργηματικής ανθρωποκτονίας από ενδεχόμενο δόλο.»
Η στάση του Κώστα Καραμανλή λίγο πριν το δυστύχημα
Η Καρυστιανού υπενθυμίζει πως ο Κώστας Καραμανλής είχε διαβεβαιώσει δημόσια, λίγο πριν την τραγωδία, ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας για τα τρένα», παρότι – σύμφωνα με την ίδια – γνώριζε καλά ότι δεν υπήρχε λειτουργικό σύστημα τηλεδιοίκησης και πως υπήρχαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις από στελέχη και εργαζόμενους για τον κίνδυνο δυστυχήματος.
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι ΔΕΝ υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης… έπαιξε τις ζωές των παιδιών μας στα ζάρια. Εκείνος έπαιξε, εμείς χάσαμε για πάντα την αγκαλιά των παιδιών μας!»
Πολύ "ωραία" μας προετοιμάζουν πάλι τα ΜΜΕ για την επόμενη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε τους νεκρούς των Τεμπών, ούτε εμάς τους συγγενείς, ούτε τους πολίτες, ούτε τη δικαιοσύνη. Δεν υπολογίζει τίποτε!
Η ΝΔ αναφέρεται θα εισηγηθεί την παραπομπή του Κωνσταντίνου…— Maria Karystianou (@mkaristianou) May 27, 2025
Απελπισία και αγώνας για δικαιοσύνη
Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού εκφράζει βαθιά απογοήτευση για τον τρόπο που το πολιτικό σύστημα διαχειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών. Τονίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης «μας προετοιμάζουν για την επόμενη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε τους νεκρούς, ούτε εμάς τους συγγενείς, ούτε τη δικαιοσύνη».
«Η ΝΔ αναφέρεται θα εισηγηθεί την παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για απλό πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος!!!! Τι πιο τρανή απόδειξη της παντοδυναμίας που αισθάνονται απέναντι στους πολίτες και στους νόμους.»
Καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, να συστρατευτούν «με την ηθική» και να συμπεριφερθούν στις οικογένειες των θυμάτων με «εντιμότητα και σεβασμό».
Έκκληση για πολιτική και ηθική ευθύνη
«Εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να μετανοήσει, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συστρατευτούν με την ηθική και να μας συμπεριφερθούν με την εντιμότητα και τον σεβασμό που μας ΑΞΙΖΟΥΝ.»
Η φωνή της Μαρίας Καρυστιανού ενώνεται με τις υπόλοιπες οικογένειες των θυμάτων και με την κοινωνία που ακόμη ζητά απαντήσεις και δικαίωση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.