Η πρόβλεψη Ιταλών μετεωρολόγων για τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα δείχνει μεταβλητό σκηνικό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Δεκέμβριο λόγω του πολικού στρόβιλου.
Ο πολικός στρόβιλος και πώς επηρεάζει την περιοχή μας
Καθώς το φθινόπωρο προχωρά και η ηλιακή ακτινοβολία μειώνεται στις αρκτικές περιοχές, οι θερμοκρασίες πέφτουν και μαζί τους και η ατμοσφαιρική πίεση, φτάνοντας μέχρι και τα στρώματα της στρατόσφαιρας.
Αυτό προκαλεί τη δημιουργία μιας μεγάλης κυκλικής ζώνης παγωμένου αέρα γύρω από τον Βόρειο Πόλο, γνωστή ως πολικός στρόβιλος. Η έντασή του ποικίλλει. Όταν είναι ισχυρός και διατηρείται σταθερός, το ψύχος παραμένει εγκλωβισμένο στις βόρειες περιοχές, ενώ η Ελλάδα περνά σχετικά ήπιο χειμώνα.
Αντίθετα, όταν ο στρόβιλος αποδυναμωθεί ή διαταραχθεί, επιτρέπει σε παγωμένες αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια. Αυτό οδηγεί σε πιθανές ψυχρές εισβολές και σοβαρά φαινόμενα κακοκαιρίας στη Μεσόγειο, επηρεάζοντας άμεσα και τη χώρα μας.

Πώς προβλέπεται να εξελιχθεί ο χειμώνας του 2025-2026
Οι πρώτες ενδείξεις για τον φετινό χειμώνα δείχνουν ότι ο πολικός στρόβιλος δεν θα παραμείνει ισχυρός. Αντίθετα, αναμένεται να είναι πιο αδύναμος και ασταθής, ιδιαίτερα κατά τον Δεκέμβριο. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα είναι σημαντικές:
- Ψυχρές εισβολές: Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει απότομα, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας περιόδους έντονου κρύου.
- Χιονοπτώσεις: Τα ορεινά και ημιορεινά της χώρας αναμένεται να δουν χιόνι, με πιθανότητες για χιονοκάλυψη ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα σε περιόδους έντονου ψύχους.
- Ασταθής καιρός: Συχνές εναλλαγές βροχών, καταιγίδων και διαστημάτων ηλιοφάνειας, με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα.
- Δυναμικός Δεκέμβριος: Η δεύτερη μισή του Δεκέμβρη προβλέπεται ιδιαίτερα ενεργή, με διαδοχικές μεταβολές στον καιρό και ενισχυμένη κακοκαιρία.

Δεν σημαίνει μόνιμη κακοκαιρία
Παρόλο που αναμένονται έντονα φαινόμενα και ψυχρές εισβολές, αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρος ο χειμώνας θα είναι συνεχώς ακραίος. Οι μετεωρολόγοι περιγράφουν τη γενική εικόνα ως «μεταβλητή και ενεργή», με διαστήματα έντονου καιρού αλλά και παύσεις.
Η χώρα μας θα επηρεαστεί κατά τόπους και κατά περιόδους, χωρίς να αποκλείεται και πιο ήπιος καιρός σε ενδιάμεσα διαστήματα.
Πηγή: IL Meteo
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































