Το περιστατικό στον Άραχθο συγκλονίζει την Άρτα και ολόκληρη τη χώρα, με τους γιατρούς να μιλούν για πραγματικό θαύμα που επέτρεψε σε δύο παιδιά να κρατηθούν στη ζωή, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η βουτιά που μετατράπηκε σε εφιάλτη
Το μεσημέρι της Τετάρτης (11/6), τέσσερα παιδιά αποφάσισαν να κολυμπήσουν στον ποταμό Άραχθο, κοντά στο Νεοχώρι Άρτας. Ωστόσο, το παιχνίδι τους στο νερό εξελίχθηκε σε εφιάλτη όταν δύο από αυτά, ηλικίας 12 και 13 ετών, παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Παρά τις προσπάθειες των υπόλοιπων παιδιών και κατοίκων, τα δύο αγόρια ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.
Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και τα παιδιά διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Άρτας. Η κατάσταση ήταν δραματική – σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας 12χρονος παρέμεινε κάτω από το νερό για περίπου 15 λεπτά.
«Αγγίξαμε το θαύμα»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει τις στιγμές που ακολούθησαν:
«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι και ένα ιατρικό θαύμα. Τα παιδιά ήρθαν στο νοσοκομείο με μυδρίαση, όλοι πίστευαν πως είναι νεκρά. Και όμως, μέσα από τεράστια προσπάθεια των γιατρών καταφέραμε να τα επαναφέρουμε. Έγινε αξονική, διασωληνώθηκαν και τώρα μεταφέρονται στο Ρίο για ΜΕΘ Παίδων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό δεν σχετίζεται με άνοιγμα φράγματος. «Το μικρό παιδί από την έκτη δημοτικού πήγε για μπάνιο, κινδύνεψε, και έπεσε ο 15χρονος να το σώσει. Κινδύνευσαν και τα δύο. Οι υπόλοιποι ειδοποίησαν έναν οδηγό ΚΤΕΛ και θαμώνες σε κοντινή περιοχή, οι οποίοι μπήκαν σε βάρκα και τα ανέσυραν. Η προσπάθεια του οδηγού του ΚΤΕΛ και των κατοίκων, όπως και των γιατρών, ήταν ηρωική. Επανέφεραν παιδιά που, ουσιαστικά, θεωρούνταν νεκρά».
Μια μάχη που συνεχίζεται
«Όταν ένας ανθρώπινος οργανισμός μένει για 40 ή 50 λεπτά χωρίς οξυγόνο και επιχειρείται ανάνηψη, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Κι όμως, τα παιδιά ζουν», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Οι λεπτομέρειες της τραγωδίας από τον πρόεδρο του χωριού
Ο πρόεδρος της κοινότητας Νεοχωρίου, Κώστας Παπαϊωάννου, έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη:
«Τα παιδιά έπεσαν στο ποτάμι και προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Τα ρεύματα τα παρέσυραν. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρά, αλλά το ποτάμι έχει τεράστιο βάθος – φτάνει και τα 6 μέτρα όταν απελευθερώνεται νερό από το φράγμα. Σήμερα όμως δεν είχε ανοίξει το φράγμα. Το πρώτο παιδί που κινδύνεψε δεν ήξερε καλά κολύμπι. Ο δεύτερος, που έπεσε να βοηθήσει, δεν κατάφερε να τον τραβήξει, και έτσι βρέθηκαν και οι δύο στο βυθό».
Η αγωνία για την πορεία της υγείας των παιδιών συνεχίζεται, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν την απίστευτη προσπάθεια όλων όσοι συνέβαλαν στη σωτηρία τους.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.