Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι ήταν αυτό που έκανε τους Αρχαίους Έλληνες τόσο ευφυείς. Η σύγχρονη επιστήμη ρίχνει φως σε μία πτυχή της ζωής τους που μάλλον υποτιμούμε: τη διατροφή τους.
Η σοφία των προγόνων βασίστηκε σε διατροφή και τρόπο ζωής
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, έλεγε πως «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Αυτές οι αρχές ενέπνευσαν τη χειρουργό οδοντίατρο Δήμητρα Τυλλιανάκη να στραφεί από τη συμβατική ιατρική προς μια πιο ολιστική προσέγγιση στην υγεία. Στην αναζήτησή της για απαντήσεις σχετικά με την έξαρση σύγχρονων νοσημάτων όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα και τα καρδιοεγκεφαλικά, μελέτησε ενδελεχώς τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.
\

Η ίδια, αν και μαραθωνοδρόμος και πιστή σε υγιεινές συνήθειες, παραδέχεται πως έκανε διατροφικά λάθη χωρίς να το γνωρίζει. Κατανάλωνε συστηματικά ψωμί και μακαρόνια, δηλαδή σιτάρι, χωρίς να έχει επίγνωση των επιπτώσεων.
Το σιτάρι και η γλουτένη ήταν άγνωστα στους αρχαίους
«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι.
Υπήρχε ένα δημητριακό το “Ζεα” το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, “τροφή” του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».
Η Ζέα και η διατροφική της αξία
Η κ. Τυλλιανάκη έχει αντικαταστήσει πλήρως το σιτάρι με τη Ζέα, φτιάχνοντας ψωμί και ζυμαρικά με αυτό το δημητριακό. «Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός», σημειώνει. Η καλλιέργεια της Ζέας απαγορεύτηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, χωρίς να δοθεί ξεκάθαρη εξήγηση. «Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο, κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Η ίδια επισημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικές τροφές, διότι οι βιταμίνες βρίσκονται κυρίως στον φλοιό:
«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».
Περιορισμένη κατανάλωση κρέατος στην αρχαιότητα
Το κρέας καταναλωνόταν με μέτρο και μόνο από υγιή άτομα. Σε περίπτωση ασθένειας, η κατανάλωσή του αποφεύγονταν εντελώς. Ο Πυθαγόρας, ακολουθώντας επίσης την Ιπποκράτεια λογική, το είχε αποκλείσει πλήρως από τη διατροφή του.
Ιπποφαές, ο πορτοκαλί θησαυρός της φύσης
Ένας από τους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής διατροφής ήταν το Ιπποφαές. Ο πορτοκαλί αυτός καρπός περιέχει 192 διαφορετικές βιταμίνες, τις οποίες το ανθρώπινο σώμα απορροφά άμεσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε ότι τα τραυματισμένα άλογά του ανάρρωναν και το τρίχωμά τους έλαμπε τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία του: ίππος + φάος, δηλαδή «άλογο που λάμπει».
Το ιπποφαές δεν έμεινε μόνο στα άλογα. Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του άρχισαν να το καταναλώνουν, και φαίνεται πως το ίδιο έκανε και ο Τζέγκις Χαν αιώνες αργότερα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης αναφέρουν το φυτό στα συγγράμματά τους, ενώ υπάρχουν σχετικές αναφορές και στην Θιβετιανή και στην Κινέζικη ιατρική.
Σύγχρονες μελέτες για το Ιπποφαές
Από το 1929, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χημική ανάλυση των καρπών του, οι γνώσεις για τις ιδιότητές του αυξάνονται συνεχώς. Σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Φινλανδία, η Αγγλία και η Σουηδία, έχουν αφιερωθεί στο ιπποφαές επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιό του παράγεται με εκχύλιση, χωρίς χημικά ή πρόσθετα, και θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά φάρμακα.
Αν κάτι αποδεικνύεται μέσα από την επιστημονική μελέτη της αρχαίας διατροφής, είναι πως οι πρόγονοί μας είχαν καταλάβει κάτι πολύ βασικό: η τροφή επηρεάζει βαθιά όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Και ίσως, στην προσπάθειά μας να «προοδεύσουμε», χάσαμε το πιο πολύτιμο μυστικό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.