Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για πολλά συστήματα του οργανισμού, από την υγεία των οστών έως τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η ανεπάρκειά της μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.
Η πιο φυσική πηγή βρίσκεται στον ήλιο
Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Η ηλιακή ακτινοβολία συμβάλλει στη σύνθεσή της μέσω του δέρματος, ενισχύοντας τη δύναμη των οστών και τις γνωστικές λειτουργίες.
Συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εκδηλωθεί με πόνους στα οστά, αδυναμία στους μύες, χρόνια κόπωση και ψυχολογικές μεταπτώσεις, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.
Η διατροφολόγος Sarah Gold Anzlovar επισημαίνει: «Επειδή η βιταμίνη D δεν περιέχεται σε πολλές τροφές και η έκθεση στον ήλιο δεν είναι πάντα εφικτή, συνιστώ να ελέγχουμε τα επίπεδά της τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο».
Οι 10 πιθανές παθήσεις λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D
1. Αναπνευστικές λοιμώξεις και ιογενείς ασθένειες
Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη ή στη μείωση της σοβαρότητας ασθενειών όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα.
Σε ανάλυση 25 κλινικών μελετών με 11.321 συμμετέχοντες, φάνηκε ότι όσοι λάμβαναν βιταμίνη D είχαν 12% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικής λοίμωξης.
Επιπλέον, παιδιά σχολικής ηλικίας που έπαιρναν βιταμίνη D εμφάνισαν 42% λιγότερες περιπτώσεις γρίπης σε σχέση με όσα λάμβαναν placebo.
2. Οστεοπόρωση και ευθραυστότητα οστών
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, βασικού στοιχείου για γερά οστά. Χαμηλά επίπεδα μειώνουν αυτή την απορρόφηση και αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.
Η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, καθώς το σώμα χάνει περισσότερη οστική μάζα απ’ όση δημιουργεί.
3. Κατάθλιψη και μεταπτώσεις διάθεσης
Η βιταμίνη D επηρεάζει τη ρύθμιση της διάθεσης. Έλλειψη της έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε περιόδους μειωμένου φωτός, όπως το χειμώνα.
Σε μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις εξίσου αποτελεσματικά με αντικαταθλιπτικά.
4. Σχιζοφρένεια και εγκεφαλικές διαταραχές
Η σχιζοφρένεια, μια σοβαρή διαταραχή του εγκεφάλου, έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με όσους έχουν επαρκή επίπεδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις, κοινωνική απόσυρση και αποδιοργανωμένη σκέψη.
5. Άνοια και νόσος Alzheimer
Μελέτες σε ηλικιωμένους έδειξαν ότι η μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer, που ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την Ένωση Alzheimer.
Η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα καθημερινής λειτουργίας.
6. Διαβήτης τύπου 2
Η βιταμίνη D εμπλέκεται στη ρύθμιση της ινσουλίνης και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή. Έλλειψή της μπορεί να διαταράξει αυτές τις λειτουργίες, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ανασκοπήσεις δείχνουν πως η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε βιολογικές ανισορροπίες που ευνοούν την ανάπτυξη του διαβήτη.
7. Καρκίνος του προστάτη
Έρευνα σε άνδρες από Ευρώπη και ΗΠΑ κατέγραψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει κυρίως άνδρες άνω των 65 ετών και είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του δέρματος.
8. Στυτική δυσλειτουργία
Άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, δηλαδή αδυναμία των αρτηριών να διαστέλλονται επαρκώς, επηρεάζοντας τη στύση.
9. Καρδιαγγειακές παθήσεις
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με καρδιακές ασθένειες όπως υπέρταση, διαβήτη, αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικό.
Η βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της φλεγμονής.
10. Καρκίνος του μαστού
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται πως μπορεί να επηρεάζει και τον καρκίνο του μαστού.
Μελέτη έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα σε περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D είχαν μικρότερη επιθετικότητα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για ασφαλή συμπεράσματα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.