Με αφορμή τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μόνιμα μέτρα στήριξης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση στους συνταξιούχους.
Τρεις κατευθύνσεις για τη στήριξη από το οικονομικό πλεόνασμα
Τα νέα μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, και στη συνέχεια ανέλυσαν οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Παπαθανάσης και Θάνος Πετραλιάς, βασίζονται στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφηκε από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ. Το συνολικό πακέτο αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και κατευθύνεται σε τρεις βασικούς άξονες, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η ενίσχυση των συνταξιούχων.
Μόνιμη ενίσχυση για 1,5 εκατομμύριο πολίτες
Ανάμεσα στα μέτρα, ξεχωρίζει η καθιέρωση μόνιμης ενίσχυσης ύψους 250 ευρώ καθαρά, η οποία θα χορηγείται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, οι οποίοι θα λαμβάνουν το επίδομα ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το επίδομα των 250 ευρώ θα δοθεί:
σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
Το μέτρο αυτό υπολογίζεται να κοστίζει περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το ποσό θα είναι αφορολόγητο.
Αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης
Για την υπαγωγή στο νέο μέτρο προβλέπονται τα εξής:
Για άγαμους: εισόδημα έως 14.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ
Για έγγαμους: εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: όταν και τα δύο μέλη της οικογένειας πληρούν τις προϋποθέσεις, λαμβάνουν το επίδομα και οι δύο
Οι συνολικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1.157.000 συνταξιούχους, ενώ μαζί με τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες ο αριθμός ξεπερνά τους 1.440.000 πολίτες.
Η προέλευση του πλεονάσματος
Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την πηγή των κονδυλίων, ξεκαθάρισε:
«Το πλεόνασμα δεν είναι το άθροισμα των φόρων όπως θα πει η αντιπολίτευση. Το πλεόνασμα έρχεται από τρεις πηγές. Πρώτον από την πατάξη της φοροδιαφυγής. Δεύτερον από την ανάπτυξη της οικονομίας με αύξηση της απασχόλησης. Και τρίτον από εξοικονόμηση κρατικών δαπανών».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.