Οι έλεγχοι στις εισαγωγές αποκάλυψαν ακατάλληλες πιπεριές που διατέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά και κρίθηκε αναγκαία η άμεση ανάκλησή τους.
Ποιες πιπεριές ανακαλούνται από την αγορά
Από την ευρωπαϊκή αγορά αποσύρονται πιπεριές που προέρχονται από την Αλβανία, καθώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), εντοπίστηκαν επικίνδυνες ποσότητες φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένες παρτίδες.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν υπέρβαση των ορίων σε ακεταμιπρίδη, φορμετανάτη και φλονακαμίδη. Οι συγκεκριμένες παρτίδες πωλήθηκαν σε Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες που προχώρησαν σε ανάκληση. Οι καταναλωτές που τυχόν έχουν στο σπίτι τους αυτές τις πιπεριές, καλούνται να μην τις καταναλώσουν και να τις επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.
Πώς να μειώσετε τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά
Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα τρόφιμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς οι θρεπτικές τους αξίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Η σωστή και σχολαστική πλύση τους πριν από την κατανάλωση μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες και μικρόβια.
Τρεχούμενο νερό
Το καλό πλύσιμο κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για λαχανικά που καταναλώνονται ωμά ή φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους. Αν και ορισμένα φυτοφάρμακα απορροφώνται από τον ιστό του φυτού, τα περισσότερα παραμένουν στην επιφάνεια και απομακρύνονται με προσεκτικό πλύσιμο. Έτσι περιορίζεται και η λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση από μικρόβια και βακτήρια.
Ξίδι
Πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ξίδι για το πλύσιμο των λαχανικών. Το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται συμβάλλει στην εξουδετέρωση κάποιων μικροοργανισμών. Ωστόσο, δεν εξαλείφει τους πιο ανθεκτικούς, οπότε η μέθοδος δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλής.
Μούλιασμα σε νερό
Το μούλιασμα σε λεκάνη ή στον νεροχύτη δεν είναι αποτελεσματικό. Αντί να απομακρύνονται τα μικρόβια, μπορεί να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ χάνονται και θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και αν προτιμάται το μούλιασμα, απαιτείται οπωσδήποτε ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, όπου συσσωρεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μικροοργανισμοί. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι που διαθέτουν πυκνά φύλλα και συγκρατούν εύκολα χώμα και μικρόβια.