Η μαζική επιστροφή των ταξιδιωτών μετά τις οκταήμερες διακοπές στην Κίνα προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος, με εικόνες από ατελείωτες ουρές οχημάτων να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ασύλληπτη συμφόρηση στον μεγαλύτερο σταθμό διοδίων της Κίνας
Ενώ στην Αθήνα η γκρίνια για την καθημερινή κίνηση είναι σύνηθες φαινόμενο, οι εικόνες από την Κίνα κάνουν ακόμα και τους πιο αγανακτισμένους να νιώθουν… τυχεροί. Ο σταθμός διοδίων Wuzhuang στην επαρχία Ανχουί έμοιαζε με κινούμενη μυρμηγκοφωλιά, με αμέτρητα οχήματα να σχηματίζουν ένα ασφυκτικό σκηνικό.
Η πρωτοφανής αυτή συμφόρηση σημειώθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι επέστρεφαν στις πόλεις τους, μετά την ολοκλήρωση των διακοπών για την Εθνική Ημέρα και το Φεστιβάλ της Πανσελήνου του Μέσου Φθινοπώρου.
Τα βίντεο με τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στον σταθμό Wuzhuang έγιναν αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
In China, traffic caused by people returning home after the holiday was captured.
— Tansu Yegen (@TansuYegen) October 9, 2025
120.000 οχήματα σε μία μέρα
Ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων διαθέτει 36 λωρίδες, οι οποίες δεν στάθηκαν αρκετές για να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο οχημάτων. Κόκκινα φώτα από πίσω φανάρια σχημάτιζαν μία ατελείωτη ουρά, με τις εκτιμήσεις των τοπικών μέσων να κάνουν λόγο για πάνω από 120.000 αυτοκίνητα που πέρασαν την ημέρα εκείνη από τις πύλες του Wuzhuang.
Διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας
Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ του Μέσου Φθινοπώρου συνέπεσε με την Εθνική Εορτή της Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση των αργιών από την 1η έως την 8η Οκτωβρίου. Η παράταση αυτή αύξησε δραματικά τον αριθμό των ταξιδιωτών.
@dailymail Millions of travelers in China were left stranded in a massive 24-hour traffic jam as they tried to return home after the week-long Golden Week holiday. #china #traffic #news #travel
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πραγματοποιήθηκαν περίπου 888 εκατομμύρια ταξίδια — αριθμός που ξεπερνά τα 765 εκατομμύρια ταξίδια των περσινών διακοπών.
Μποτιλιάρισμα διάρκειας έως 35 ώρες
Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διακοπές, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για μεγάλες καθυστερήσεις. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Σανγκάη και το Πεκίνο, η κυκλοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η 1η Οκτωβρίου μάλιστα κατέγραψε το ρεκόρ με τον μεγαλύτερο αριθμό μετακινήσεων στην ιστορία της χώρας.
An expressway is crowded with traffic at China’s largest toll road station, as drivers make their way home after the country’s eight-day National Day holiday, traditionally one of the busiest on the country’s travel calendar. pic.twitter.com/6LavGkfj6K
— ABC News (@ABC) October 9, 2025
Οι εικόνες από drone εντυπωσιάζουν: χιλιάδες πίσω φώτα δημιουργούν μια συνεχόμενη πορφυρή γραμμή που χάνεται στο βάθος. Μόνο την τελευταία μέρα των διακοπών, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι πάνω από 120.000 οχήματα πέρασαν από τον σταθμό Wuzhuang, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες κυκλοφοριακές συμφόρηση των τελευταίων ετών.
Τουριστικό ρεκόρ με εκτόξευση κρατήσεων
Η φετινή αργία χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τουριστικές πλατφόρμες, οι κρατήσεις σε απομακρυσμένες επαρχίες και μεταξύ διαφορετικών περιοχών αυξήθηκαν κατά 58%. Πόλεις όπως η Ζαοτόνγκ και η Γκανζού είδαν άνοδο κρατήσεων έως και 95%.
Η τελευταία μεγάλη ανάσα διακοπών για το 2025
Όπως ανέφερε ο Dai Bin, διευθυντής της Κινεζικής Ακαδημίας Τουρισμού, πρόκειται για την τελευταία εκτεταμένη περίοδο διακοπών της χρονιάς.
«Το φετινό οκταήμερο αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ τόσο σε αριθμό ταξιδιωτών όσο και σε τουριστικές δαπάνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι πολίτες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν και να αναζωογονηθούν πριν την έλευση του χειμώνα — όμως το τίμημα της επιστροφής ήταν βαρύ: ώρες ακινησίας στην εθνική οδό και χιλιάδες οδηγοί που δοκιμάστηκαν σε ατελείωτα μποτιλιαρίσματα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.