Η Ειρήνη, μια τσιγγάνα από τον καταυλισμό στο Κορακόνερο, πέρασε δύσκολα χρόνια, αφού συγκρούστηκε πολλές φορές με την κοινότητά της. Την είπαν ανήθικη και την απομάκρυναν, μόνο και μόνο επειδή ήθελε να σπουδάσει. Τα καλοκαίρια, διάβαζε με φακό στα χέρια, βάζοντας στόχο να περάσει στο πανεπιστήμιο χωρίς καμία βοήθεια από φροντιστήρια. Τα κατάφερε με πείσμα και τελικά σπούδασε στο Πάντειο.
Σαν φοιτήτρια επέλεξε να μείνει στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, όπου γνώρισε τον άνδρα της. Μαζί μετακόμισαν στη Ρόδο και απέκτησαν τρία παιδιά, ωστόσο χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια και προκαταλήψεις.
Η ίδια η Ειρήνη λέει πως είναι 31 ετών, σπούδασε Κοινωνιολογία, εργάζεται ως διαμεσολαβήτρια Ρομά στον δήμο Ρόδου και έχει τρία παιδιά. Ο πατέρας της κατάγεται από Αμαλιάδα, και όταν τελείωσε το στρατό στον Έβρο, βρέθηκε στη Ρόδο μαζί με τα αδέρφια του, όπου έμειναν στον πρώτο καταυλισμό στο Ροδίνι.
Θυμάται τα παιδικά της χρόνια γεμάτα δυσκολίες, ειδικά στο σχολείο. Τα άλλα παιδιά δεν αποδέχονταν το χρώμα της και την κορόιδευαν. Η αδερφή της, που ήταν και ΑμεΑ, αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο. Η ίδια, όμως, δεν τα παράτησε ποτέ επειδή πίστευε ότι τα εμπόδια δεν πρέπει να την κρατούν πίσω.
Η Ειρήνη πάντα ήθελε να σπουδάσει και όχι να ακολουθήσει τον παραδοσιακό δρόμο του γάμου σε μικρή ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο την έβλεπαν ως ανήθικη στη δική της κοινότητα. Παρά τα εμπόδια που της έβαζαν, βρήκε τρόπο να συνεχίσει το όνειρό της.
Στους καταυλισμούς, τα κορίτσια ξεκινούν να παντρεύονται από τα 12-13, ενώ τα αγόρια γύρω στα 15-17. Οι γονείς της ευτυχώς δεν της το επέβαλαν, αλλά μέσα στην κοινότητα είχε τον ρόλο του «μαύρου πρόβατου». Ήθελε να έχει φωνή και δύναμη, κάτι που δεν άρεσε στους άντρες της κοινότητας. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να εργάζονται και τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά.
Στο λύκειο ήταν καλή μαθήτρια με βαθμό πάνω από 18. Πήγε φροντιστήριο στη Γ’ Λυκείου, αλλά δούλευε σαν γραμματέας εκεί για να καλύπτει τα έξοδα. Είχε όνειρο να γίνει φιλόλογος, αλλά στις Πανελλήνιες τρόμαξε και δεν τα πήγε όπως ήθελε.
Τα όσα εξομολογείται για τη ζωή της η Ειρήνη
«Είμαι 31 έτους, μου λέει. Σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχω τρία παιδάκια και εδώ και έξι χρόνια εργάζομαι, ως διαμεσολαβήτρια Ρομά, στο παράρτημα ΡΟΜΑ του δήμου Ρόδου. Ο πατέρας μου είναι Ρομά από την Αμαλιάδα.
Όταν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο ήρθε στη Ρόδο όπου ζούσαν τα ξαδέλφια του. Μετά ήρθαν και όλα του τ’ αδέλφια. Έμειναν όλοι στον πρώτο καταυλισμό που είχε η Ρόδος, στο Ροδίνι».
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε:
Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια; Θα ήταν δύσκολα!
“Ήταν δύσκολα και πιο πολύ όταν πήγαινα στο σχολείο. Τα παιδιά δεν ήθελαν να δεχτούν τη διαφορετικότητα, έβλεπαν το χρώμα μου και καταλάβαιναν ότι είμαι τσιγγάνα. Είχα πρόβλημα με τ’ άλλα παιδιά, αλλά πιο μεγάλα προβλήματα είχε η αδελφή μου που ήταν και τσιγγάνα και ΑμεΑ. Εγκατέλειψε το σχολείο εκείνη, αλλά εγώ συνέχιζα γιατί είχα καταλάβει ότι δεν πρέπει να με σταματούν τα εμπόδια.”
Εσύ δε θέλησες να παντρευτείς;
“Όχι, γιατί από μικρή ήθελα να σπουδάσω, κι αυτό ήταν αντίθετο με τους δικούς τους νόμους… που ήταν να παντρευτείς σε μικρή ηλικία. Έτσι μου έδωσαν την ταμπέλα της ανήθικης. Αφού ήθελα να σπουδάσω δε θα παντρευόμουν τον πρώτο που θα γνώριζα, κι έτσι θα ήμουν ανήθικη. Οι συγγενείς μου έκαναν τα πάντα για να σταματήσουν το όνειρό μου που ήταν να σπουδάσω. Ήθελαν να μου βάλουν τοίχους, αλλά εγώ κατάφερα να τους σπάσω.”
Από πότε ξεκινούν να παντρεύονται οι τσιγγάνοι;
“Από τα 12 και 13 χρόνια ξεκινούν οι πρώτες προτάσεις για τα κορίτσια. Για τα αγόρια από 15, 16, 17 χρονών. Ευτυχώς οι δικοί μου γονείς δεν το έβλεπαν έτσι. Υπήρξα όμως για τον καταυλισμό το μαύρο πρόβατο: γυναίκα που ήθελε να είναι ισχυρή και να έχει ρόλο μέσα στην κοινότητά της. Δεν το ήθελαν κάποιοι άντρες, μου έλεγαν «μπες στη θέση σου, είσαι γυναίκα, ποτέ δε θα είσαι πάνω από εμάς»… Εδώ και δύο χρόνια οι γυναίκες εργάζονται, τώρα άλλαξαν τα πράγματα.”
Πώς τα κατάφερες να είσαι τόσο καλή μαθήτρια και να μπεις στο πανεπιστήμιο;
“Ήμουνα καλή μαθήτρια. Πάνω από 18 μέσο όρο. Σε φροντιστήριο γράφτηκα στη Γ’ Λυκείου, αλλά οι γονείς μου δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σ’ αυτό, κι έτσι εκτελούσα χρέη γραμματέως εκεί ώστε να μπορώ να παρακολουθώ. Ήθελα να γίνω φιλόλογος, αλλά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, μπλόκαρα.”
Στην Αθήνα ως φοιτήτρια πού έμενες, πάλι σε καταυλισμό;
“Σε σπίτι, αλλά επειδή είχα πολλούς συγγενείς στον καταυλισμό στον Ασπρόπυργο έμενα συχνά κι εκεί. Είχα προβλήματα μέσα στον καταυλισμό επειδή πήγαινα στο πανεπιστήμιο. Πολλοί δεν το πίστευαν ότι πάω, κι όσοι το πίστευαν σκέφτονταν ότι είμαι ανήθικη και είχα πειράγματα από τους άντρες.”
Είσαι δυνατός χαρακτήρας όμως εσύ, δεν καταλαβαίνεις τίποτα!
“Δεν είμαι δυνατός χαρακτήρας… έγινα, κι ακόμα θέλω δουλειά, ακόμα έχω τραύματα που δεν τα έχω θεραπεύσει. Γενικά δεν έχω αυτοπεποίθηση επειδή πέρασα αυτά που πέρασα, αλλά το παλεύω, γιατί τώρα έχω τα παιδιά μου και πρέπει να σταθώ δυνατή γι’ αυτά για να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια μ’ εμένα. Πάντα ήμουνα στη μέση. Πάντα είχα να εξηγήσω και στους άλλους, αλλά και στους τσιγγάνους. Και να απολογηθώ.”
Τα παιδιά του καταυλισμού, τώρα που εσύ εργάζεσαι γι’ αυτά, τι όνειρα σου λένε ότι έχουν;
“Τα παιδιά του καταυλισμού δεν έχουν πολλά όνειρα. Σίδερα, χαλιά, παλιατζήδες… Τώρα πια σκέφτονται ότι μπορεί να δουλέψουν και σ’ ένα ξενοδοχείο. Από το 2017 μπήκα σ’ αυτή τη θέση για να τους βοηθήσω. Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα τσιγγάνα.”
Παντρεύτηκες τσιγγάνο, τουλάχιστον γι’ αυτό δε θα είχες προβλήματα με την Κοινότητα!
“Παντρεύτηκα τσιγγάνο, τον Γιώργο, τον οποίο γνώρισα στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου. Πήγε με το ζόρι που λένε στο Γυμνάσιο και τώρα δουλεύει στα ξενοδοχεία. Πήρα μικρότερο κάποια χρόνια, άντρα κι είχαμε αντιδράσεις. Οι δικοί του επειδή σπούδασα θεωρούσαν ότι δε θα είμαι παρθένα, κι επίσης είχαμε προβλήματα επειδή ήρθαμε στη Ρόδο ενώ έπρεπε να μείνω μαζί του εκεί, στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου στη δική τους σκηνή.”
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.