Ο αιματοκρίτης είναι μια κρίσιμη μέτρηση στην ανάλυση αίματος, που δείχνει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο συνολικό όγκο του αίματος. Οι φυσιολογικές του τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ενώ η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του επιπέδου του. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αιματοκρίτης, ποιες είναι οι φυσιολογικές του τιμές και τι μπορείτε να φάτε – ή να αποφύγετε – για να τον ενισχύσετε.
Τι είναι ο αιματοκρίτης και γιατί είναι σημαντικός
Ο αιματοκρίτης μετρά το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Εντοπίζεται εύκολα με μια απλή γενική εξέταση αίματος και είναι βασικός δείκτης για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Όταν ο αιματοκρίτης είναι χαμηλός, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναιμίας. Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία είτε ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μειωμένος είτε τα ίδια τα κύτταρα δεν μεταφέρουν αποτελεσματικά οξυγόνο στους ιστούς. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (λόγω έμμηνου ρύσης), τα παιδιά και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα.
Φυσιολογικές τιμές ανά φύλο και ηλικία
Τα αποδεκτά επίπεδα αιματοκρίτη διαφέρουν μεταξύ των εργαστηρίων, αλλά συνήθως υπολογίζονται με βάση το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Οι φυσιολογικές τιμές για ενήλικες είναι:
- Άντρες: 38,8% – 50%
- Γυναίκες: 34,9% – 44,5%
Σε παιδιά κάτω των 15 ετών οι τιμές μπορεί να έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις, λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα καθώς μεγαλώνουν.
Αναλυτικές φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη
Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής λίστα με τα φυσιολογικά ποσοστά αιματοκρίτη, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και το υψόμετρο στο οποίο ζει κάποιος:
- Νεογνά: 55% – 68%
- Βρέφη 1 εβδομάδας: 47% – 65%
- Βρέφη 1 μήνα: 37% – 49%
- Βρέφη 3 μηνών: 30% – 36%
- Παιδιά 1 έτους: 29% – 41%
- Παιδιά 10 ετών: 36% – 40%
- Ενήλικες άντρες: 42% – 54%
- Ενήλικες γυναίκες: 38% – 46%
- Έγκυες γυναίκες: 30% – 46% (με το χαμηλό όριο στο 30%)
- Άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα:
- Άνδρες: 45% – 61%
- Γυναίκες: 41% – 56%
Ο λόγος που τα επίπεδα σε υψόμετρα είναι υψηλότερα, είναι επειδή η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για να καλύψει τις ανάγκες του.
Τι να φάτε για να ανεβάσετε τον αιματοκρίτη
Η ενίσχυση του αιματοκρίτη μπορεί να ξεκινήσει από το πιάτο σας. Οι ειδικοί συνιστούν να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου μέσω συγκεκριμένων τροφών όπως:
- Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
- Κόκκινο κρέας
- Όσπρια (φακές, φασόλια κ.ά.)
- Συκώτι
Για να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου, είναι καλό να συνδυάζετε τις παραπάνω τροφές με πηγές βιταμίνης C, όπως:
- Πορτοκάλια και λεμόνια
- Ντομάτες
- Πιπεριές
- Πατάτες
- Λάχανο
- Μπρόκολο
Τι να αποφεύγετε για να μην μειώνεται ο αιματοκρίτης
Ορισμένες τροφές και ροφήματα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του αιματοκρίτη. Για να μην χάνετε τον σίδηρο που καταναλώνετε, καλό είναι να αποφεύγετε:
- Πολύ καφέ
- Αναψυκτικά τύπου κόλα
- Σοκολάτες
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
- Προϊόντα από σόγια
- Κρόκο αυγού
- Κόκκινο κρασί
Ο αιματοκρίτης είναι ένας σημαντικός δείκτης της γενικής κατάστασης του οργανισμού σας. Οι φυσιολογικές του τιμές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και ο τρόπος ζωής. Με τη σωστή διατροφή και αποφεύγοντας τις λανθασμένες συνήθειες, μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά στη διατήρηση ή και την αύξησή του. Αν έχετε υποψία για αναιμία ή χαμηλό αιματοκρίτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.