Το «θαύμα» στο Μαλιμπού: Το σπίτι που επέζησε ενώ όλα γύρω του καταστράφηκαν
Σε μια τραγική συγκυρία όπου οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, μια έπαυλη στο Μαλιμπού στάθηκε όρθια, σαν από θαύμα. Ο ιδιοκτήτης της, ο 64χρονος Ντέιβιντ Στέινερ, δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή του όταν συνειδητοποίησε ότι το σπίτι του παρέμενε άθικτο.
«Ένα θαύμα μέσα στη συμφορά»
Ο Στέινερ, πατέρας τριών παιδιών και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Waste Management, Inc., παραδέχεται ότι είχε χάσει κάθε ελπίδα για την τύχη του σπιτιού του. Όταν ένας εργολάβος του έστειλε βίντεο με τις φλόγες να καταπίνουν τη γειτονιά του, πίστεψε ότι το τριώροφο, αξίας σχεδόν 9 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε καταστραφεί.
«Ο εργολάβος μου είπε: “Το σπίτι σου φαίνεται ότι καταρρέει”», θυμάται. Οι εικόνες που έλαβε ήταν αποκαρδιωτικές, με την περιοχή να έχει μετατραπεί σε έναν καπνισμένο εφιάλτη. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, άνθρωποι άρχισαν να τον ενημερώνουν ότι το σπίτι του βρισκόταν σε κάθε δελτίο ειδήσεων. «Ήταν απίστευτο να βλέπω φωτογραφίες του σπιτιού μου άθικτου, ενώ γύρω υπήρχε μόνο στάχτη», είπε.
Η ανθεκτική κατασκευή έκανε τη διαφορά
Σύμφωνα με τον Στέινερ, το σπίτι πιθανώς σώθηκε χάρη στον σχεδιασμό του, που βασίστηκε σε ανθεκτικά υλικά. «Είναι φτιαγμένο από στόκο και πέτρα, με οροφή ανθεκτική στις πυρκαγιές. Επίσης, οι πασσαλοί του είναι βυθισμένοι 15 μέτρα μέσα στο βράχο, κάνοντάς το σταθερό ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες».
Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, σχεδιασμένη κυρίως για προστασία από σεισμούς, απέδειξε την αξία της και στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Καλιφόρνια. «Δεν πίστευα ποτέ ότι μια φωτιά θα έφτανε τόσο κοντά στον Pacific Coast Highway», παραδέχτηκε ο Στέινερ.
Μια ακτίνα ελπίδας μέσα στη δυστυχία
Η στιγμή που ο Στέινερ έμαθε ότι το σπίτι του είχε σωθεί έφερε ανάμεικτα συναισθήματα. «Η σύζυγός μου μού έστειλε ένα μήνυμα που έγραφε: “Το τελευταίο σπίτι που στέκεται όρθιο”. Αυτό έφερε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου, σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή».
Παρότι η απώλεια στη γειτονιά του ήταν τεράστια, ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση με ρεαλισμό. «Δεν ήταν μια χαρούμενη στιγμή όταν έβλεπα τις φλόγες να περικυκλώνουν το σπίτι μου. Όμως, είναι ένα αντικείμενο. Μπορώ να το αντικαταστήσω. Δεν είναι άνθρωπος», κατέληξε.
Η σημασία της προετοιμασίας
Η ιστορία του σπιτιού του Στέινερ υπενθυμίζει τη σημασία της ανθεκτικής κατασκευής στις περιοχές που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές. Τα υλικά, ο σχεδιασμός και η τοποθεσία ενός κτιρίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ειδικά σε ακραίες συνθήκες.
Οι εικόνες του λευκού τριώροφου κτιρίου που στέκεται ανάμεσα στα αποκαΐδια θα παραμείνουν ως σύμβολο επιβίωσης και ελπίδας για όσους επλήγησαν από την τραγωδία.
Το σπίτι στο Λος Άντζελες που η φωτιά πέρασε και δεν ακούμπησε – Τα πυρίμαχα υλικά και το σχεδιαστικό μυστικό που το έσωσε
Το σπίτι που γλίτωσε από τη φωτιά στο Λος Άντζελες – Το μυστικό πίσω από την ανθεκτικότητά του
Μέσα από τις στάχτες της πύρινης λαίλαπας που έπληξε το Λος Άντζελες, ξεπήδησε μία ιστορία ελπίδας. Ένα σπίτι στην περιοχή Πάλισεΐντς άντεξε τις φλόγες χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό σχεδιαστικών επιλογών και υλικών. Η ανάρτηση του αρχιτέκτονα Greg Chasen στα social media αποκάλυψε το μυστικό πίσω από αυτή την ανθεκτικότητα, τραβώντας την προσοχή πολλών.
Οι σχεδιαστικές επιλογές που έκαναν τη διαφορά
Ο Greg Chasen μοιράστηκε φωτογραφίες του σπιτιού που σχεδίασε, σημειώνοντας:
«Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια – απλώς μια παράσταση τρόμου. Μερικές από τις σχεδιαστικές επιλογές που κάναμε εδώ, βοήθησαν. Ήμασταν όμως και πολύ τυχεροί».
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το «μυστικό» του σπιτιού κρύβεται στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Το εξωτερικό του επενδύθηκε με πυρότουβλο υψηλής αντοχής, ενώ τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχο γυαλί. Ο Chasen επισήμανε επίσης την απουσία αεραγωγών και μαρκίζων, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην καυτή στάχτη να εισέλθει στο εσωτερικό.
Η σημασία της πυρίμαχης σκεπής
Ο σχεδιασμός της σκεπής ήταν καθοριστικός για την αντοχή του σπιτιού. Ο Chasen εξήγησε:
«Οι μαρκίζες είναι ο πιο αδύναμος κρίκος όταν πρόκειται για φωτιά. Αν είναι εκτεθειμένες, η καυτή στάχτη μπορεί να μπει κάτω από τη στέγη και να ανάψει το χώρο της σοφίτας».
Επιπλέον, δημοσίευσε ένα σχέδιο που δείχνει πώς η στεγανή κατασκευή χωρίς κενά στους προβόλους απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς.
Περίμετρος και πυρίμαχα υλικά: Οι ασπίδες προστασίας
Η προσεκτική διαχείριση της περίμετρου του σπιτιού αποδείχθηκε εξίσου κρίσιμη. Η βλάστηση περιορίστηκε στις ζαρντινιέρες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πυρίμαχα υλικά στους τοίχους και την οροφή. Ένας χρήστης σχολίασε:
«Δεν ήταν καθόλου θέμα τύχης. Όλα ήταν αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού».
Μετά την καταστροφή, το παράδειγμα αυτού του σπιτιού δείχνει τον δρόμο για πιο ανθεκτικές κατασκευές σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.