Περισσότερο και βαρύτερο οπλισμό για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας φέρεται να ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Lloyd Austin από τους ομολόγους του των σαράντα χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του στην αεροπορική βάση «Ramstein», στην Γερμανία, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Κίεβο.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, η αμερικανική πλευρά ασκεί πιέσεις σε συμμάχους εντός και εκτός ΝΑΤΟ για την αποστολή βαρέως τύπου οπλισμού στην Ουκρανία, με έμφαση τα αντιαεροπορικά συστήματα. Στην ελληνική πλευρά έχει τεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα αποστολής των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, εντούτοις η Αθήνα επιμένει να μην ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα επικαλούμενη τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.
Όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την αποστολή στρατιωτικού υλικού που θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν στις ρωσικές επιθέσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εδαφικών τετελεσμένων στην νοτιανατολική Ουκρανία. Για αυτό το λόγο, οι αμερικανικές πιέσεις για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένει άγνωστο αν η Αθήνα θα εμείνει στη θέση της για το θέμα των S-300.
Η Ελλάδα πέραν της αποστολής του αμυντικού υλικού στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρόκειται να συμμετέχει στην εκπαίδευση στελεχών των ουκρανικών δυνάμεων. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Πενταγώνου, η εκπαίδευση από Έλληνες αξιωματικούς, θα πραγματοποιηθεί σε συμμαχική χώρα της ανατολικής Ευρώπης και όχι επί ελληνικού ή ουκρανικού εδάφους.
Η συμμετοχή ΥΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ στην συνάντηση των ΥΠΑΜ
Στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στη Γερμανία συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο υπουργός Άμυνας στην τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως συντεταγμένη στην επιβολή κυρώσεων, παρά το βαρύ οικονομικό τίμημα που συνεπάγονται. Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το OnAlert, η Ελλάδα προτίθεται να αποστείλει στη Βουλγαρία μία διμοιρία φορητών αντιαρματικών όπλων, η οποία θα ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη υψηλής ετοιμότητας, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), που αποτελεί τον πυρήνα της NRF, της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Για την αποστολή της ελληνικής δύναμης απαιτείται απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο ακόμη δεν έχει συνεδριάσει.
Πηγή: onalert
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.